Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
s.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfeed00.sul.t-online.de!t-online.de!border2.nntp.
dca.giganews.com!nntp.giganews.com!postnews.google.com!m42g2000yqb.googlegroups
.com!not-for-mail
From: Panslavista <p...@g...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: CHLEB...
Date: Thu, 19 Feb 2009 17:54:23 -0800 (PST)
Organization: http://groups.google.com
Lines: 60
Message-ID: <d...@m...googlegroups.com>
References: <2...@e...googlegroups.com>
<gnf6bo$kaa$1@inews.gazeta.pl> <gnjlth$rfo$1@nemesis.news.neostrada.pl>
<gnjmhr$vgk$1@srv.cyf-kr.edu.pl>
<gnjq7g$co9$1@atlantis.news.neostrada.pl> <gnkaum$76p$1@inews.gazeta.pl>
<gnkd7u$153$1@nemesis.news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: 83.6.226.168
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: posting.google.com 1235094864 11354 127.0.0.1 (20 Feb 2009 01:54:24 GMT)
X-Complaints-To: g...@g...com
NNTP-Posting-Date: Fri, 20 Feb 2009 01:54:24 +0000 (UTC)
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: m42g2000yqb.googlegroups.com; posting-host=83.6.226.168;
posting-account=VxowYgoAAACXIUj-wSbzn1nmOoh3KrQ2
User-Agent: G2/1.0
X-HTTP-UserAgent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows 98; FDM; .NET CLR
1.1.4322),gzip(gfe),gzip(gfe)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:320458
Ukryj nagłówki
On 19 Lut, 20:41, Jan Werbiński <j...@j...com>
wrote:
> Użytkownik "OneiroO" <o...@o...pl> napisał w
wiadomościnews:gnkaum$76p$1@inews.gazeta.pl...
>
>
>
>
>
> > Jan Werbiński pisze:
> >> Użytkownik "Anka P." <t...@a...pl> napisał w
> >> wiadomościnews:gnjmhr$vgk$1@srv.cyf-> Ja do wyrastania używam koszyka,
> >> ale, ponieważ nie zależy na odbitym
> >>> wzorze plecionki na chlebie, wykładam koszyk czystą ściereczką, a
> >>> później papierem do pieczenia. Po wyrośnieciu chleb wyciągam razem z
> >>> papierem (łapiąc za rogi papieru) i wkładam do piekarnika i nie mam
> >>> problemu opadania wyrośnietego chleba.
>
> >> Ale skórka na dole nie bedzie taka chrupiąca, jak bezpośrednio pieczona
> >> na kamieniu pochłaniającym wilgoć?
>
> > A coż to jest znaczy pieczenie na "kamieniu pochłaniającym wilgoć".
> > Nie słyszałem, możesz napisać coś więcej co i jak.
>
> Kamień do chleba, czy pizzy oprócz magazynowania ciepła ułatwia chyba
> również odparowanie chleba. Tzn zauważyłem, że po pieczeniu na blasze skórka
> jest miękka na dole, więc tak to sobie pokrętnie tłumaczę. :-)
>
>
>
> > PS. Ja robię na zakwasie i samej mące żytniej. I czasami wychodzi, a
> > czasami nie.
>
> Mi wychodzi zawsze, czego jeszcze nie mogę powiedzieć o pizzy.
>
> Sama mąka żytnia? Wg której receptury?
>
>
>
> > PS. W jakiej temp. pieczenie i w czym.
>
> Piekarnik. Zaczynam od 240-250, obniżam do 200-210.
>
> --
> Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
> Prywatnahttp://www.janwer.com/
> Nasza siechttp://www.fredry.net/- Ukryj cytowany tekst -
>
> - Pokaż cytowany tekst -
chleb piecze się w 160°C przez 1 godzinę.
|