Data: 2004-05-26 05:49:15
Temat: Re: CZY KTOS PRÓBOWAŁ pIJANEGO iZYDORA ??
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In <c8v7p2$nng$1@inews.gazeta.pl> waldek wrote:
> Czy ktoś z czytaczy zna się na rumach i może się wypowiedzieć w
> kwestii gatunków, marek itd..?
>
> waldek
Do ciasta użyj raczej rumu ciemnego. Jasne mają zwykle za słaby aromat.
Jednak nie jest to reguła, bywają jasne rumy bardzo aromatyczne. Tak
naprawdę ciemne rumy są i tak zwykle dobarwiane karmelem. Idealny jest
np. ciemny Captain Morgan 70%, ale kosztowny i trudny do zdobycia. Pić
go w postaci czystej raczej nie można, chyba, że nazywasz się John
Silver. ;-)
Za najlepsze uważam, i nie tylko ja, rumy kubańskie, więc u nas wchodzi
w grę Havana Club. Naśladownictwem rumu kubańskiego jest Bacardi, marka
pochodzi z Kuby, lecz obecnie destylowany jest w Porto Rico, ale wg.
mnie nie umywa się do oryginalnych kubańskich, zwłaszcza jasny jest
prawie bez aromatu. Captain Morgan pochodzi zasadniczo z Porto Rico, ale,
o ile wiem, niektóre odmiany to mieszanki rumów o różnym pochodzeniu.
Bardzo aromatyczne są rumy z Jamajki, niestety nie wiem w tej chwili,
czy u nas są do dostania i jakiej marki.
Także aromatyczne są rumy z Martyniki, cenione przez Francuzów. Taki był,
o ile pamiętam rum "Negrita" popularny niegdyś w sklepach Pewexu.
Niektóre "rumy" wyrabiane w Polsce, np. o ile wiem "Rum piracki",
zawierają dodatek oryginalnego rumu i pewnie mogą znaleźć zastosowanie w
braku prawdziwego rumu.
--
Conscia mens recti famae mendacia risit
Ovid
|