Data: 2006-07-20 08:32:43
Temat: Re: Cackanie z cukinią ;)
Od: "Sowa" <m...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Jarek Wójtowicz" <j...@W...gazeta.pl> napisał w
wiadomości news:e9kuv7$42n$1@inews.gazeta.pl...
> Sowa <m...@w...pl> napisał(a):
>
>> Co ciekawego robicie z cukinii?
>> Robiłam juz z niej placki z ziemniakami i bez ziemniaków, cukinię
>> faszerowaną różnymi rzeczami, cukinię grilowaną, cukinię obsmażaną na
>> oleju
>> sezamowym (niebo w gębie), cukiniowe roladki z serem, dawałam cukinię do
>
> Hej, a co z tą cukinią na oleju sezamowym?
Trzeba obsmażyć.
Trzeba cukinię młodą z jędrnym środkiem pociachać na ukośne plastry grubości
1 do 1,5 cm.
Teflonowa patelnię należy natrzeć ząbkiem czosnku, lekko okrasić ją olejem
sezamowym (jasnym, sa w sprzedaży 2 jego rodzaje. jeden jest ciemny o
agresywnym palonym smaku i się do tego nie nadaje. Drugi jasny, o
delikartnym, lekko sezamowym aromacie - o ten mi chodzi) i mocno rozgrzać.
Kłaść na bardzo rozgrzaną plastry cukinii, tak żeby bardzo szybko brązowiała
a nie robiła się zbyt miękka. Ma być lekko chrupka, a nie rozciapana jak
meduza.
Już obsmażoną należy lekko posolić i oprószyć pieprzem, ew skropić octem
balsamicznym, posypać świeżymi ziołami (IMO najlepiej listkami kolendry) i
orzechami. Ma delikatny, lekko sezamowy posmak.
Takie coś świetnie się sprawdza jako jarzynka do obiadu, podkładka pod sery,
dodatek do sałatek, składnik kanapek, itd, itp
Można też tak podsmażać cieniutkie plastry cukinii ciętej wzdłuż i robić z
tego roladki z np fetą, albo kozim serem. Albo sałatkę z obsmażanych
plastrów cukni, orzechów włoskich, fety, rukoli okraszone białym octem
winnym i oliwą (z orzechów włoskich lub sezamową).
Albo podawać z makaronem okraszonym masłem, czosnkiem, suszonymi
pomidorami, serem i ziołami.
--
Edyta Czyż
>>Sowa<<
... a tych pieprzonych materialistów rozstrzelamy.
... i zabierzemy im ich pieniądze.
/// /// z cyklu: nieopatrzne wyznania idealisty \\\ \\\
|