Data: 1999-12-22 19:32:53
Temat: Re: Camembert i Brie...
Od: "Przemyslaw Koziarski" <p...@k...net.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> W poznańskiej knajpce pt. "Sfinks" dają jako przekąskę Camemberta
> zapiekanego w panierce. Podobno zacne.
>
> Zuzanka
No to ja podam przepis na camemberta w ciescie piwnym.
ciasto piwne :
250 ml piwa jasnego
100g bialek (okolo 3 sztuk) :)))
40 ml oleju arachidowego
250 g maki pszennej
pol lyzeczki soli
wszystko wymieszac robotem na gladka mase (kolejnosc : piwo+maka, potem
reszta) i odstawic na min. 30 min.
camemberta (powinien byc caly, tzn. w malych krazkach, zeby caly kawalek byl
pokryty plesnia - inaczej moze wyplywac) maczamy w ciescie i wrzucamy do
frytkownicy. pieczemy 5-7 min w temp. 165 st. C (az zacznie lekko peczniec).
podajemy z konfitura z borowek (Felix jest bardzo dobry).
Przemyslaw Koziarski
|