Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news.internetia.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!
not-for-mail
From: Konrad Kosmowski <k...@k...net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Chińszczyznapro
Date: Sun, 14 Jan 2007 23:05:31 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 51
Message-ID: <eoe9ge$5u$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <1...@v...googlegroups.com>
<eoe89u$f2j$2@nemesis.news.tpi.pl>
<1...@v...googlegroups.com>
NNTP-Posting-Host: dlf1.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1168812366 190 83.24.35.1 (14 Jan 2007 22:06:06 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 14 Jan 2007 22:06:06 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Sylpheed-Claws 2.6.0 (GTK+ 2.10.4; i386-redhat-linux-gnu)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:287925
Ukryj nagłówki
** ikselka wrote:
> Od razu widzę, że nie znasz zasad przyrządzania potraw w chińskiej
> kuchni: wódka to konieczny składnik zmiękczający (wraz z sosem
> sojowym) do mięsa,
:)
Jeżeli już to wino ryżowe do gotowania (w tej konfiguracji) i ono
drobiu raczej nie "zmiękcza" tylko daje specyficzny aromat, do bólu
charakterystyczny właśnie dla kuchni kantońskiej - a do tej z pewnością
(jako, że najbardziej powszechna w Europie) odnosisz się pisząc
"chińszczyzna".
> a duszenie wszystkich warzyw razem od samego początku to rzecz
> niedopuszczalna w tejże kuchni.
No bo zasadniczo się ich nie dusi w ogóle. Smażenie na woku polega na
wrzuceniu składników na bardzo rozgrzany (praktycznie do granic
możliwości, ale zwykły palnik na kuchence i tak Ci tego nie zapewni)
wok. W momencie kiedy je wrzucisz momentalnie odparują soki (więc
ciężko mówić o mieszaniu się tychże) ale nadal pozostaną chrupiące.
Na tym polega smażenie na woku (tzw. stir fry upraszczając). No ale
przecież Ty chcesz smażyć, tylko po to aby potem to i tak kilka minut
dusić aż zmieni formę. :)
> Tu właśnie chodzi o podsmażanie wszystkich składników osobno, aby nie
> wymieszały się ich smaki, jak w typowej polskiej duszonce.
Nie no jasne. Najlepiej w ogóle wziąć brzoskwinie, ananasy, dodać do
tego przyprawę Knorra, podlać wodą, dodać wódki, zarzucić podwójne
piersi kurczaka, wrzucić cukinię, pieczarki i brokuły (które to bardzo
się świetnie komponują z ananasem). No i na koniec koniecznie posypać
"curry".
Chińszczyzna z regionu polskiego. :>
> Cóż, nie mam ambicji Cię przekonywać, zrób po swojemu.
Ależ mnie nie musisz przekonywać bo już jestem generalnie przekonany,
prostuję tylko bzdury.
Och aby nie zostać gołosłownym:
http://en.wikipedia.org/wiki/Cantonese_cuisine
http://en.wikipedia.org/wiki/Stir_fry
--
+ ' .-. .
. http://kosmosik.net/ * ) )
* . . '-' . kK
|