Data: 2007-05-24 19:23:19
Temat: Re: Chleb
Od: "MONI|<A" <moni|<...@p...wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Zwracam się tutaj z prośbą o pomoc. Mianowicie mamy chleb, który robi
> się na zakwasie, tylko problem w tym, że zakwas nam spleśniał (śmierdzi
> niemiłosiernie). Problemu by nie było, gdyby nie to, że zarobiłem już
> ciasto do którego teraz nie mam zakwasu.
>
> Mogę dostać zakwas w formie ciasta z zakwasem, bo znajomej właśnie rosną
> chlebki, ale zanim ten zakwas będzie gotowy to min tydzień (a powinno
> być nawet trochę dłużej). Czy istnieje jakiś sposób na skrócenie tego
> procesu (przyspieszenie) do, powiedzmy, dwóch dni co by mi się ciasto
> nie zmarnowało?
>
> Będę wdzięczny za wszelkie dobre rady.
>
> Pozdrawiam,
>
> --
> Wojciech Gawrys (Vidar)
Na allegro możesz kupić zakwas w proszku,
Pozdrawiam
Monika
|