Data: 2006-03-20 08:47:18
Temat: Re: Chleb zytni
Od: panta_rei <j...@c...znajdzie>
Pokaż wszystkie nagłówki
Świadomie, albo i nie Marek napisał(a):
>> Gluten?
>>
>> Polecam stopniowe "zagęszczanie" mąkią żytnią, gdzieś jest ta granica
>> przy której ciasto zaczyna być za ciężkie.
>>
>
> O, tu mnie przekonales! Dzieki serdeczne. Musze sie teraz przygladac
> uwazniej konsystencji ciasta. W najblizszym czasie mam miec ksiazke o
> pieczeniu chleba wiec bede si emogl podzielic doswiadczeniami.
"za ciężkie" użyłem w przenośni ;) Tak na prawdę to z samej żytniej chleb
też wyjdzie, ale potrzeba na to dość dużo czasu a i doświadczenia
http://chleb.info.pl/ tu masz bardzo ciekawą stronę, polecam :)
To jeszcze coś na zmobilizowanie
http://slawi.int.pl/wypieki/03140001.jpg ten akurat robiłem
pszenno-żytni (20% żytniej) i z dodatkiem czosnku- rewelacja!
Pozdrawiam.
--
Sławomir Frąc- Braniewo LRU #271189 *Polska Grupa Freesco*
http://foto.sztrandek.int.pl jid:panta_rei(at)jabber.org
Wasz Windows tego nie potrafi...:P
********** Sygnaturka na licencji GNU GPL wersja 2 *************
|