Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!fu-berlin.de!uni-berlin.de!not-for-mail
From: Waldemar Krzok <w...@c...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Chlebek świętojański
Date: Mon, 15 May 2006 16:16:09 +0200
Organization: Freie Universitaet Berlin
Lines: 24
Message-ID: <4...@u...de>
References: <1...@j...googlegroups.com>
<4...@u...de>
<1...@v...googlegroups.com>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.uni-berlin.de
Rswoetoth0yruTAMAjKWCALaF5FJgZxiMO5dlWCAyYeGzgZ1CY+sgvqAyTr6uYvcOu78q05JPe
User-Agent: Thunderbird 1.5 (Windows/20051201)
In-Reply-To: <1...@v...googlegroups.com>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:268879
Ukryj nagłówki
JaMyszka schrieb:
> Waldemar Krzok napisał(a):
>> [...]
>> no bez przesady, że za granicą tego nie ma. Nawet internetowo masz, np.
>> tu ło: http://shops.avengo.de/hexenkuchl/1136198601-5.html?
sponsor=
>
> No popatrz! Wielki jesteś, Panie!!
> Tylko... hmmm... (tu można się śmiać z myszki;*-)) ... ja znałam
> je w innej postaci;p , a nie tej
> http://shops.avengo.de/img/hexenkuchl/images/johanni
sbrot_1136209471-41_large.jpg
> Gdybyn nawet widziała to opakowanie, to nie przypuszczałabym, że tam
> znajdują się te poszukiwane przeze mnie owoce (achhh... te języki).
> Bo ja je znam w postaci strąków, trochę większych i mięsistych,
> niż akacjowe.
> I teraz ciekawi mnie, jak one są przetworzone do takiego handlu w
> torebkach? Bo tamte, to wyglądały mi na surowe, podsuszone - o smaku
> miodowym.
> I czy mają jakieś konkretne zastosowanie w kuchni?
w tej torebce są one pokrojone. Występuje też w postaci mączki, używane
jest to zagęszczania potraw. W strąkach tak na szybko nie znalazłem, ale
gdzieś na straganie widziałem.
Waldek
|