Data: 2004-05-06 18:24:24
Temat: Re: [Chłop w kuchni!!!] ?wieża bazylia :D
Od: "Art(Gruby)" <j...@p...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Thu, 06 May 2004 00:44:40 GMT, l...@w...pdi.net (Dariusz K.
Ladziak) wrote:
>Witaminy (a glownie witamine C) to sie traci przy krojeniu (i kazdym
>innym kontakcie) nozem wykonanym ze stali czarnej. Po prostu kwas
>askorbinowy (w tym L-askorbinowy czyli witamina C) na potege reaguje z
>zelazem. jak narzedzie wykonane jest ze stali nierdzewnej to wieksza
>czesc jego powierzchni pokryta jest szczelna warstwa tlenku chromu
>ktorej kwas askorbinowy i inne kwasy organiczne nie sa w stanie
>ugryzc. AJk jedank narzedzie jest wykonane ze stali czarnej (weglowej)
>to jego powierzchnia jest co najwyzej pokryta tlenkami zelaza - a z
>nimi wszelkie kwasy organiczne swobodnie wchodza w reakcje tworzac
>czesto calkiem nierozpuszczalne i nieprzyswajalne sole.
To wedlug tej zasady gotowanie "zdrowe" w garach zeliwnch jest do
d...?
Chyba ze warstwa wypalonego oleju jest bariera nieprzepuszczalna...?
;-)
Art(Gruby).
Abyssus abyssum invocat.
|