Data: 2016-08-11 00:42:55
Temat: Re: Chwila oddechu :-)
Od: Animka <a...@t...wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2016-08-10 o 22:30, Ikselka pisze:
> Dnia Wed, 10 Aug 2016 21:36:02 +0200, wolim napisał(a):
>
>> W dniu 2016-08-09 o 19:25, Ikselka pisze:
>>
>>> Kisiłes już kiedyś? - mnie wychodziła zbyt miękka i smakowała zupełnie jak
>>> takie mocno rozmięknięte kiszone ogórki. Już lepsza w occie, jak ogórki
>>> konserwowe.
>> Eee tam. Cukinia w occie też jest bez smaku.
> Nie, nie jest - no ale trzeba ją przyprawić jak ogórki konserwowe. One też bylyby
bez smaku, gdyby nie przyprawiać.
>
>> To warzywo nadaje się do
>> "polskiego" lecza, albo zgrilowania, ale z przyprawami. Ewentualnie
>> lekkie przesmażenie i z bułką tartą - jak fasolka szparagowa.
>>
> Tak? - to zrób moją cukinię w sosie cukiniowym. Kiedyś podawałam. Bajka!
> Lub zupę z cukinii - taki troszkę rzadszy sos cukiniowy, ale koniecznie na dobrym
rosole, z grzaneczkami i kleksem dobrej śmietany.
> Albo młodziutkie cukinie, takie 20-30 cm, w plastry, troszkę posypać solą,
wymieszać i ledwie zeszklić z czosnkiem na kilku łyżkach gorącego oleju lub oliwy, na
jarzynkę do obiadu :-)
Fu! Nie dość, że z czosnkiem to jeszcze do obiadu.
--
animka
|