Data: 2005-04-05 14:06:28
Temat: Re: Ciasto drożdżowe
Od: BasiaBjk <b...@q...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Kasia napisał:
> Poszukuję sprawdzonych przepisów na raczej proste (jesli takie istnieją
> ;)) ciasta drożdżowe.
Myślę, że chodzi Ci o cos raczej słodkiego, niz pikantnego? Zanim cię
wyslą do googla, podaję "moje" ciasto, wielokrotnie sprawdzone, niezbyt
słodkie, bardzo ładnie wyrasta i szybko i łatwo sie robi. Nigdy nie
zawodzi :)
Najlepsze jest z tymi ogromnymi rodzynkami, jasnozłotymi - nie pamiętam,
jak one się nazywają.
Na prostokatną formę, długości ok. 30 cm:
35 g drożdży, 5 dag cukru, pół kg mąki, 3 żółtka, 1 jajko cale, szklanka
ciepłego mleka, pół kostki masła. Rodzynki (10-15 dag), trochę płatków
migdałowych (niekoniecznie), skórka otarta z cytryny.
Do przesianej mąki wkruszasz drożdże, dajesz trochę ciepłego mleka,
trochę cukru, mieszasz, przykrywasz. Resztę mleka grzejesz z masłem
pokawałkowanym, ale nie ma być za gorące. Jajka i żółtka ubijasz z
cukrem na solidny kogel mogel. Po wyrośnięciu zaczynu dodajesz masło z
mlekiem, jajka z cukrem, skórkę i wyrabiasz tak długo, aż zacznie
odstawać od ręki i miski. Można mechanicznie. Odstawiasz do wyrosnięcia
na 30-40 minut. Dodajesz rodzynki i ew. migdały. Wyrabiasz znów. Ciastem
napełniasz formę, zostawiasz na 15 minut.
Pieczesz w temp. ok. 200 stopni ok. 50-60 minut. Po upieczeniu można
posmarować wierzch masłem, ma wtedy miękką skórkę.
--
pa, Basiabjk
|