Data: 2011-10-09 09:59:37
Temat: Re: Ciasto drożdżowe nocne
Od: Fragile <s...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Thu, 06 Oct 2011 11:30:31 +0200, medea napisał(a):
> Tak jak obiecałam, wrzucam przepis na ciasto drożdżowe, które zawsze się
> udaje i nie wymaga zbyt wiele pracy, a wychodzi naprawdę pyszne. Mój hit.
>
> Ciasto drożdżowe nocne
>
> 1/2 szklanki oleju
> 1 szklanka mleka
> 1 szklanka cukru
> 5 dag drożdży
> szczypta soli
>
> Powyższe składniki wrzucamy do miski, nie mieszamy (tylko drożdże można
> rozkruszyć) i pozostawiamy pod przykryciem na noc (ok. 12 godzin).
>
> Następnego dnia rano do miski dodajemy:
>
> 3 całe jaja
> 1/2 kg mąki
>
> Dokładnie wszystko miksujemy. Ciasto ma płynną konsystencję, nie
> odchodzi od ręki tak jak klasyczne drożdżowe. Wlewamy ciasto na
> posmarowaną blachę (ja często robię w tortownicy 28cm) i czekamy aż
> trochę urośnie (ok. 15 minut). Na wierzch możemy wyłożyć owoce np.
> śliwki, wiśnie, truskawki, kawałki jabłka, w wersji wypasionej można też
> posypać kruszonką. Wkładamy do zimnego piekarnika i nastawiamy na 170?C.
> Pieczemy około 50 minut.
>
>
> Polecam!
> Ewa
>
Zacheciłas skutecznie :)
Zrobiłam od razu, bez nocnego czekania. Dalam jednak troche mniej oleju
(dwie lyzki) i cukru (pol szklanki). Na wierzch sliwki. Maz zjadl pol
blachy zanim wystyglo :) Dzisiaj namawia mnie do zrobienia z jablkami i
cynamonem. Robi sie blyskawicznie, wiec chyba zrobimy... :)
Pozdrawiam,
M.
|