Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!.POSTED!not-for-mail
From: Paulinka <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ciasto drożdżowe nocne
Date: Thu, 20 Oct 2011 22:01:38 +0200
Organization: ATMAN - ATM S.A.
Lines: 56
Message-ID: <j7punc$av9$4@node2.news.atman.pl>
References: <j6jsfl$fe9$1@news.onet.pl> <j7c7mn$3rv$1@news.onet.pl>
<4e99bd42$0$2190$65785112@news.neostrada.pl> <j7cfe9$sun$1@news.onet.pl>
<4e99c2c2$0$8453$65785112@news.neostrada.pl>
<4xlaj7y581ff$.cbw5v6x8xwqj$.dlg@40tude.net>
<j7obf6$a1p$1@inews.gazeta.pl>
<1honeqmq46btm.jb62glyh8cxv$.dlg@40tude.net> <j7p1eu$jp9$1@news.onet.pl>
<1tk3v2mkr0vq3.nch8e5wy2fqv$.dlg@40tude.net> <j7p2d6$ltc$1@news.onet.pl>
<1...@4...net> <j7pa5s$ns0$3@news.onet.pl>
<g47w10pwg2kt$.1vhgzt3tzy0yo$.dlg@40tude.net>
NNTP-Posting-Host: nat3.finemedia.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: node2.news.atman.pl 1319140908 11241 188.122.20.27 (20 Oct 2011 20:01:48
GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 20 Oct 2011 20:01:48 +0000 (UTC)
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.24 (Windows/20100228)
In-Reply-To: <g47w10pwg2kt$.1vhgzt3tzy0yo$.dlg@40tude.net>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:338834
Ukryj nagłówki
Ikselka pisze:
> Dnia Thu, 20 Oct 2011 16:11:11 +0200, medea napisał(a):
>
>> W dniu 2011-10-20 14:11, Ikselka pisze:
>>> Dnia Thu, 20 Oct 2011 13:58:32 +0200, medea napisał(a):
>>>
>>>> W dniu 2011-10-20 13:49, Ikselka pisze:
>>>>> Dnia Thu, 20 Oct 2011 13:42:24 +0200, medea napisał(a):
>>>>>
>>>>>> W dniu 2011-10-20 13:11, Ikselka pisze:
>>>>>>> Jak się nigdy nie upiekło prawdziwego drożdżowego, to się i to nada.
>>>>>> A co to znaczy "prawdziwe drożdżowe"? Znowu się będziemy spierać o to,
>>>>>> które jest prawdziwe?
>>>>>> Prawdziwe drożdżowe to po prostu ciasto, które rośnie przy udziale
>>>>>> drożdży i już. Sposób wykonania i inne dodatki są dowolne i uznaniowe.
>>>>>>
>>>>>> Uprzedzając - tak, piekłam tysiące razy także ciasto drożdżowe z
>>>>>> masłem. Ma też swój urok, ale inny. No i jest bardziej pracochłonne.
>>>>>>
>>>>> No właśnie to pracochłonne jest PRAWDZIWE :-)
>>>> A dlaczegóż to? Pracochłonność jest wyznacznikiem prawdziwości? Ciekawa
>>>> teoria.
>>>>
>>> Tradycyjności.
>>> A dobra tradycja kulinarna kojarzy się własnie z czymś, co LEPSZE od
>>> podróbki, czyli prawdziwe.
>> A, no to brzmi już trochę inaczej.
>
> Ale znaczy to samo, tylko inaczej podane.
>
>> To już tylko Twoja opinia oparta na
>> subiektywnym skojarzeniu, a nie stwierdzenie prawdziwej prawdziwości.
>
> Subiektywnym? - oczywiście, ponieważ mało kto dziś prócz mnie i niewielu
> osób ma jakąkolwiek skalę porownawczą... "Obiektywność" zaś jest taka, że
> je się to, co jest, robi byle jak i z byl czego - i uważa, że lepszego
> nigdy nie było, z założenia bo tak :-/
>
Biorąc pod uwagę Twoją niechęć do podróży i tym samym braku smakowania u
źródeł, masz tylko pojęcie o swojej kuchni regionalnej w dodatku o małym
jednak zasięgu.
Nie masz żadnego prawa wypowiadać się o tym, co jest prawdziwe, bo
musiałabyś poznać KAŻDY smak od zarania w każdym regionie czy to Polski
czy świata.
Dlatego warto czasem zamknąć swe złote usta i nie udawać, że zna się na
wszystkim. Bo na tym nikt się nie zna.
BTW nie cierpię mleka prosto od krowy, nie lubię swojskiego sera, a na
widok jednej porcji drożdżówki, której się jednym kęsem nie da zjeść, bo
jest za wielka, bo taaaka wyrośnięta, uciekam w popłochu.
--
Paulinka
|