Data: 2011-10-20 20:52:56
Temat: Re: Ciasto drożdżowe nocne
Od: Stalker <t...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
On 20 Paź, 22:01, Paulinka <p...@w...pl> wrote:
> Ikselka pisze:
>
>
>
>
>
>
>
>
>
> > Dnia Thu, 20 Oct 2011 16:11:11 +0200, medea napisał(a):
>
> >> W dniu 2011-10-20 14:11, Ikselka pisze:
> >>> Dnia Thu, 20 Oct 2011 13:58:32 +0200, medea napisał(a):
>
> >>>> W dniu 2011-10-20 13:49, Ikselka pisze:
> >>>>> Dnia Thu, 20 Oct 2011 13:42:24 +0200, medea napisał(a):
>
> >>>>>> W dniu 2011-10-20 13:11, Ikselka pisze:
> >>>>>>> Jak się nigdy nie upiekło prawdziwego drożdżowego, to się i to nada.
> >>>>>> A co to znaczy "prawdziwe drożdżowe"? Znowu się będziemy spierać o to,
> >>>>>> które jest prawdziwe?
> >>>>>> Prawdziwe drożdżowe to po prostu ciasto, które rośnie przy udziale
> >>>>>> drożdży i już. Sposób wykonania i inne dodatki są dowolne i uznaniowe.
>
> >>>>>> Uprzedzając - tak, piekłam tysiące razy także ciasto drożdżowe z
> >>>>>> masłem. Ma też swój urok, ale inny. No i jest bardziej pracochłonne.
>
> >>>>> No właśnie to pracochłonne jest PRAWDZIWE :-)
> >>>> A dlaczegóż to? Pracochłonność jest wyznacznikiem prawdziwości? Ciekawa
> >>>> teoria.
>
> >>> Tradycyjności.
> >>> A dobra tradycja kulinarna kojarzy się własnie z czymś, co LEPSZE od
> >>> podróbki, czyli prawdziwe.
> >> A, no to brzmi już trochę inaczej.
>
> > Ale znaczy to samo, tylko inaczej podane.
>
> >> To już tylko Twoja opinia oparta na
> >> subiektywnym skojarzeniu, a nie stwierdzenie prawdziwej prawdziwości.
>
> > Subiektywnym? - oczywiście, ponieważ mało kto dziś prócz mnie i niewielu
> > osób ma jakąkolwiek skalę porownawczą... "Obiektywność" zaś jest taka, że
> > je się to, co jest, robi byle jak i z byl czego - i uważa, że lepszego
> > nigdy nie było, z założenia bo tak :-/
>
> Biorąc pod uwagę Twoją niechęć do podróży i tym samym braku smakowania u
> źródeł, masz tylko pojęcie o swojej kuchni regionalnej w dodatku o małym
> jednak zasięgu.
> Nie masz żadnego prawa wypowiadać się o tym, co jest prawdziwe, bo
> musiałabyś poznać KAŻDY smak od zarania w każdym regionie czy to Polski
> czy świata.
> Dlatego warto czasem zamknąć swe złote usta i nie udawać, że zna się na
> wszystkim. Bo na tym nikt się nie zna.
Że też wam się chce :-)
Powinnyście dostać order "Za zasługi w zabijaniu nudy wielkiego
rozmiaru" :-)
Stalker, jadam zarówno ciasto na oleju, jak i na maśle, pijam piwo nie
tylko jęczmienne ale i pszeniczne,
jadam makaron nie tylko nitki, ale i kolanka, zagryzam chleb i żytni i
pszenny i to wszystko jest SMACZNE albo NIE,
a nie prawdziwe albo nie ;-)
|