Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news.internetia.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!
not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ciasto i wielko?ś blachy
Date: Sun, 24 Dec 2006 12:34:57 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 34
Message-ID: <emlom7$kpt$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <emjgpa$rkj$1@news.onet.pl> <1...@c...supernews.com>
<emjnve$1ki$1@inews.gazeta.pl> <emjv1h$3ue$2@news.onet.pl>
<emk2ji$a2g$1@inews.gazeta.pl> <emkct4$cjq$1@news.onet.pl>
<emlmv7$aml$1@inews.gazeta.pl> <emloej$nos$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: abbw65.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1166960135 21309 83.6.212.65 (24 Dec 2006 11:35:35 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 24 Dec 2006 11:35:35 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3028
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3028
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-Antivirus: avast! (VPS 0662-0, 2006-12-22), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:286654
Ukryj nagłówki
"Max" <k...@i...pl> wrote in message news:emloej$nos$1@news.onet.pl...
>> Murzynek musi piec się dość długo. W za dużej blasze na cieście szybko
>> utworzyła się zapieczona skorupka. Ilość gazów mających spulchnić ciasto
>> była za mała w tak niskiej warstwie ciasta /gaz leci z dołu do góry, a
>> nie na bok :-))) / i nie mogła "przebić" się przez skorupkę. /Murzynek,
>> sernik i piernik z reguły pękają na powierzchni - i nie jest to wada!
>> Moja babcia wręcz mówiła, że piernik _musi_ pęknąć!/. Przez to ani ciasto
>> nie urosło, ani nie dopiekło się /czyt. nie zmniejszyła się wilgotność,
>> nie uszedł nadmiar pary/ w środku. Przepis dobry - blacha za mała.
>> Niektórych rzeczy się nie przeskoczy :-))
>>
>> Przemyśl, co bardziej się kalkuluje - próbować ze zmienianiem ilości
>> proszku do pieczenia lub temperatury w piekarniku /prawdopodobnie w takim
>> przypadku powinna być niższa/ - czy złamać się i kupić nową blachę -
>> keksówkę.
>>
>> W keksówce bedziesz mógł piec ciasta i pasztety, pieczeń rzymską,
>> będziesz mógł jej używać do robienia zimnych, nie pieczonych deserów...
>> Kuszę, jak mogę :-)))
>
> A jaka polecasz ? ;)
>
> Bom w tym temacie poczatkujacy ;)
>
> pozdrawiam
>
> MAX
Keksówki są różnej długości - krótkie, kup cztery - długie, dwie - razem
sześć.
Nie zapominaj o roladach (strudlach, makowcach itp).
|