Data: 2006-05-28 19:53:10
Temat: Re: Ciemny chleb (poprzedni nie dotarl)
Od: "Marek" <m...@...tkb.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Uzytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisal w wiadomosci
news:1223283580$20060527183603@ewcia.kloups...
>
> Le samedi 27 mai 2006 ŕ 18:20:58, dans <e59ua7$e4m$1@atlantis.news.tpi.pl>
> vous écriviez :
>
>>>> Do zaczynu dodalem trzy lyzeczki miodu i spodziewalem sie, ze otrzymam
>>>> ciemny chleb. Chleb nie wyszedl ciemny (chociaz bardzo pyszny).
>>>> Jakich wiec (naturalnych) skladnikow nalezty dodac aby otrzymac
>>>> ciemny chleb?
>>>
>>> O ile się nie mylę, najczęściej dodaje się karmel. Czyli spalony cukier
>>> po
>>> prostu.
>
>> W jakich proporcjach?
>
> To zalezy od stopnia skaramelizowania, mozesz miec karmel jasny lub
> ciemny. Ile ta sa niewielkie ilosci, np. wlasnie 3 lyzeczki.
Nic nie dalo. Chleb nie wyszedl bardziej ciemny niz po dodaniu miodu. Co w
takim razie jest dodawane do ciemnego pieczywa? A moze wiecej karmelu.
MP
|