Data: 2006-05-28 19:57:47
Temat: Re: Ciemny chleb (poprzedni nie dotarl)
Od: Waldemar <w...@i...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
Marek schrieb:
> Uzytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisal w wiadomosci
> news:1223283580$20060527183603@ewcia.kloups...
>> Le samedi 27 mai 2006 ŕ 18:20:58, dans <e59ua7$e4m$1@atlantis.news.tpi.pl>
>> vous écriviez :
>>
>>>>> Do zaczynu dodalem trzy lyzeczki miodu i spodziewalem sie, ze otrzymam
>>>>> ciemny chleb. Chleb nie wyszedl ciemny (chociaz bardzo pyszny).
>>>>> Jakich wiec (naturalnych) skladnikow nalezty dodac aby otrzymac
>>>>> ciemny chleb?
>>>> O ile się nie mylę, najczęściej dodaje się karmel. Czyli spalony cukier
>>>> po
>>>> prostu.
>>> W jakich proporcjach?
>> To zalezy od stopnia skaramelizowania, mozesz miec karmel jasny lub
>> ciemny. Ile ta sa niewielkie ilosci, np. wlasnie 3 lyzeczki.
>
> Nic nie dalo. Chleb nie wyszedl bardziej ciemny niz po dodaniu miodu. Co w
> takim razie jest dodawane do ciemnego pieczywa? A moze wiecej karmelu.
melasa, na przykład
Waldek
|