Data: 2010-07-28 17:54:19
Temat: Re: Cipciok a'la KFC
Od: medea <X...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
zenek pisze:
> Bylo miliony razy ale dodam od siebie:
>
> Cipciok
> glutaminian sodu
> sol
> pieprz
> pietruszka
> ewentualnie papryka w proszku
>
> Zalac to wszystko woda na noc coby sie przegryzlo, obtaczac w mace i
> smazyc na glebokim oleju. Smazone w oleju roslinnym bedzie mialo smak
> siana dlatego lepiej smaryz w loju wolowym .
>
>
> Oryginalnie dodaje sie kilka innych polepszaczy smaku.
IMHO o wiele lepiej namoczyć mała kawałki kurczaka bez kości i skóry
(np. piersi) w maślance przez kilka godzin, po czym panierować w
pokruszonych krakersach (np. Lajkonik), bez dodatkowych przypraw, nawet
soli, i piec w piekarniku na ruszcie po 20-30 minut (w zależności od
wielkości kawałków mięsa). Uwaga! Bardzo ważne jest długie "marynowanie"
w maślance, bez tego mięso wyjdzie suche.
Ewa
|