Data: 2001-09-29 14:07:53
Temat: Re: Co do picia
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Red Hiney <r...@p...wp.pl> a écrit dans le message :
2...@4...com...
> Mam pytanie - chcialbym dowiedziec sie jakie wina podawac do roznego
> rodzaju potraw.
Sa ogromne ksiegi na ten temat, ale ogolne zasady sa dosyc proste :
- do czerwonego miesa (wolowina, dziczyzna) podaje sie zazwyczaj czerwone
wino wytrawne
- do bialego miesa (drob, krolik, ryby...) - biale wino wytrawne.
- wytrawnego szampana mozna pic do wszystkiego, ale pol-slodki (lub slodki,
ktorego w ogole odradzam), raczej do deserow
Jezeli podaje sie kilka win w czesie posilku, zo zaczyna sie od najlzejszych
a konczy na najbogatszych (i czesto tych najdrozszych, ale oczywiscie nie
zawsze sie to sprawdza...)
Pozdrowiania
Ewa
--
Niesz !
|