Data: 2010-06-10 06:00:44
Temat: Re: Co do zawijańców?
Od: "Misiek" <p...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "medea" <X...@p...fm> napisał w wiadomości
news:4c0f670d$0$19173$65785112@news.neostrada.pl...
> Co można by podać jako surówkę (ew. jarzynkę) do zrazów wołowych
> zawijanych? Zależy mi, żeby było prawie tradycyjnie po polsku (nie musi
> być ortodoksyjnie, ale bez oliwek i takich tam), a do tego elegancko, bo
> dla ważnych gości z zagranicy.
> Buraczki raczej odpadają, bo jako zupę podam chłodnik z botwinki, więc
> byłoby zbyt buraczkowo. Kapusty modrej nie umiem robić, a zresztą teraz
> chyba nie ma dobrej (nie widziałam). Sałata ze śmietaną wygląda w sumie
> mało apetycznie. Myślałam o sałatce z brokułów na zimno. Może macie na nią
> jakiś sposób?
> A może podsuniecie jakieś inne pomysły?
>
> Pozdrawiam
> Ewa
1. zasmazana kapusta
2. surowka z kiszonej kapusty (z cebua, polane oliwa z oliwek)
3. pomidor+cebula, posypane bazylia, polane oliwa lub sosem vinerget
4. salata + pomidor + cebula polane sosem smietanowo-majonezowo-jogurtowym
5. kiszony ogorek (i wszelakie jego wariacje salatkowe)
6. marchewka z groszkem "na slodko" (do gotujacej sie marchewki z groszkiem
dodajesz odrobine cukru, troszeczke soli, a pod koniec gotowania zageszczasz
maka)
7. sama marchewka (mloda, mala, gotowana w calosci, podsmazona na masle po
przekrojeniu wzdluz na pol) polana maslem
8. sam groszek (robiony podobnie jak marchewka z groszkiem)
9. sama marchewka (krojona w kostke, robiona jak marchewka z groszkiem)
|