Data: 2010-06-12 16:56:21
Temat: Re: Co do zawijańców?
Od: "E." <e...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
krys pisze:
> E. wrote:
>
>> Żadna filozofia - gotujesz kurki w wodzie z solą jakieś 15 minut (jak do
>> marynowania). Odcedzasz grzyby, pakujesz do słoika i zalewasz tą samą
>> wodą w której się gotowały. Zakręcasz, pasteryzujesz 2 razy w odstępie
>> 24 godzin przez 30 min. Wynosisz do piwnicy i cały rok mozesz jeść
>> jajecznicę z kurkami :) Do uzycia odlewasz tylko wodę i na patelnię.
>> Tak samo robię z gąskami i rydzami.
>>
>> Używam do jajecznicy, gulaszów, grzybowych mielonych z gąsek itp.
>
>
> A, to wygląda na to, że fajny sposób na świeże grzybki:-). Dużo tej soli
> trzeba dać, żeby były w sam raz?
Nie - normalnie, tyle ile solisz obgotowując do marynat.
Ja daję na średni garnek płaską łyżkę soli kamiennej.
Tak, żeby grzyby po odlaniu nie były za słone.
E
|