Data: 2003-12-04 06:32:28
Temat: Re: Co na stół wigilijny ?
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Za kazdym razem gdy podam uszka z grzybami na Wigilie, maz i synowie
pytaja, dlaczego ja czesciej tego nie robie. I tak jest z kazdym daniem,
ktore robie na Wigilie - a odpowiedz jest prosta: zabiera mi to mnostwo
czasu. Zawsze czuje, ze mam za malo czasu, zeby wyprawic takie Swieta,
jakie pamietam z dziecinstwa. Zawsze braknie mi czasu albo na ustrojenie
domu, albo na drzewko, albo na wyprasowanie serwetek, albo na wymyslne
trzecie i czwarte ciasto. Teraz synowie przygotowuja drzewko. Znow w tym
roku robimy na zewnatrz, drzewko bedzie zywe i stalo w ogromnej donicy.
Na wiosne zasadzimy jak to z zeszlych swiat, ktore przyjelo sie i
rosnie. Maz dekoruje swiatelkami - w tym roku, jak i w zeszlym,
minimalistycznie i tylko na niebiesko. Ja natomiast mam zamiar zrobic
wiekszosc zawczasu i zamrozic. Zrobilam juz pieczone pierogi z grzybami,
ktore zamrozilam. Juz je kiedys probowalam, i nie trzeba rozmrazac przed
upieczeniem.
Zrobie kapuste z grzybami, uszka i rosol na zupe grzybowa w przyszly
weekend, a zurawiny, ciasteczka sniezki i domek z piernika zrobie w
weekend przed Swietami. W ostatni dzien zrobie chleb, makowiec, kulebiak
z lososia i co tam jeszcze. Acha, i ptysie na slono z pasztetem z ryby i
awokado :))
Magdalena Bassett
|