Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Magdalena W." <b...@s...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Co się da wcześniej zrobić na Święta?
Date: Tue, 29 Nov 2005 13:56:51 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 26
Message-ID: <dmhj68$hog$1@inews.gazeta.pl>
References: <dmhd3f$hnq$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: xdsl-3134.elblag.dialog.net.pl
X-Trace: inews.gazeta.pl 1133269000 18192 84.40.195.62 (29 Nov 2005 12:56:40 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 29 Nov 2005 12:56:40 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-Priority: 3
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-User: bagutek
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:254152
Ukryj nagłówki
Użytkownik "OLUSIA" <o...@g...pl> napisał w wiadomości
> Jestem tu nowa, czytam, podziwiam i odważam się prosić o radę:
> Pracuję do ostatniej minuty przed Wigilią? Zwariuję potem, bo nie zdążę.
> Znowu nie będę spać, albo zasnę w przednoc na stole w kuchni i coś
> przypalę!
Współczuję, miałam tak 2 lata temu i od tej pory zmieniłam zasady gry ze
zleceniodawcami.
Na pewno możesz zrobić wcześniej kapustę z grzybami oraz bigos już na po
Wigilii - im mrożenie wręcz dobrze zrobi.
Możesz zrobić, zamiast uszek, pierogi pieczone z grzybami - przepis
autorstwa Magdy Bassett, w wolnej chwili mogę poszukać linku. Te można upiec
i zamrozić w pudełku albo na tacce, przekładając papierem do pieczenia albo
folią, i po rozmrożeniu ogrzać w piekarniku. Doskonale zastępują uszka do
barszczu.
Wydaje mi się, że makowiec dobrze zniesie zamrożenie.
Nawet tydzień wcześniej możesz zrobić piernik, że o drobnych ciasteczkach
nie wspomnę. Mogę Ci podać dobry przepis na piernik.
Ryby usmażone chyba tez można zamrozić, a po rozmrożeniu podgrzać "na
świeżo" na patelni.
Pozdrawiam
Magdalena
|