Data: 2005-11-29 12:56:51
Temat: Re: Co się da wcześniej zrobić na Święta?
Od: "Magdalena W." <b...@s...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "OLUSIA" <o...@g...pl> napisał w wiadomości
> Jestem tu nowa, czytam, podziwiam i odważam się prosić o radę:
> Pracuję do ostatniej minuty przed Wigilią? Zwariuję potem, bo nie zdążę.
> Znowu nie będę spać, albo zasnę w przednoc na stole w kuchni i coś
> przypalę!
Współczuję, miałam tak 2 lata temu i od tej pory zmieniłam zasady gry ze
zleceniodawcami.
Na pewno możesz zrobić wcześniej kapustę z grzybami oraz bigos już na po
Wigilii - im mrożenie wręcz dobrze zrobi.
Możesz zrobić, zamiast uszek, pierogi pieczone z grzybami - przepis
autorstwa Magdy Bassett, w wolnej chwili mogę poszukać linku. Te można upiec
i zamrozić w pudełku albo na tacce, przekładając papierem do pieczenia albo
folią, i po rozmrożeniu ogrzać w piekarniku. Doskonale zastępują uszka do
barszczu.
Wydaje mi się, że makowiec dobrze zniesie zamrożenie.
Nawet tydzień wcześniej możesz zrobić piernik, że o drobnych ciasteczkach
nie wspomnę. Mogę Ci podać dobry przepis na piernik.
Ryby usmażone chyba tez można zamrozić, a po rozmrożeniu podgrzać "na
świeżo" na patelni.
Pozdrawiam
Magdalena
|