Data: 2005-11-01 19:17:03
Temat: Re: Co w piekarniku?
Od: Magdalena Bassett <m...@o...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
liberi wrote:
>>..i wszystkie kartoflane zapiekanki
>>
>>Pierz
>>K.T. - starannie opakowana
>
>
> No wlasnie nie do konca, tak samo zreszta jak quiche - w wiekszosci
> potrzebne sa np. przysmazona cebulka, podsmazone wedliny albo mieso,
> uduszone na masle pieczarki albo inne warzywo.
>
> Uch... - marzy mi sie pyszna zapiekanka...
> Jesli znasz jakas, gdzie sie nic nie przesmaza, to zlituj sie nade mna i daj
> przepis... Najlepiej z jakims miesem, bo TZ nie uznaje za jedzenie nic, co
> nie ma w sobie miesa (z wyjatkiem platków sniadaniowych).
Zapiekanka nieprzysmazanka
2-3 ziemniaki pokrojone w plastry
1 lyzeczka soli, 1/2 lyzeczki pieprzu, 2 lyzeczki ziol (tymianek,
oregano, rozmaryn, szalwia itp.) utrzec razem na proszek
garsc startego sera
garsc szynki pokrojonej w kostke, lub kielbasy w plasterki
2/3 szklanki mleka rozgrzanego z 2 lyzkami masla i 1 lyzeczka musztardy
W misce wymieszac wszystkie skladniki oprocz mleka. Przelozyc do
zaroodpornego naczynia z pokrywka lub folia, wyrownac i polac mieszanka
mleczna. Przykryc i zapiec okolo godziny, az ziemniaki beda miekkie.
W tym samym czasie upiec w drugim naczyniu wydrazone jablka nadziane
cukrem i rodzynkami na deser.
MB
|