Data: 2005-11-01 17:15:23
Temat: Re: Co w piekarniku?
Od: "liberi" <l...@b...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "bazyli4" <b...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:dk810k$qsh$1@news.onet.pl...
>
> Użytkownik "liberi" <l...@b...pl> napisał w wiadomości
> news:dk7m4r$ifp$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
>
> > Z góry bardzo dziękuję za wszystkie podpowiedzi.
>
> Wsypujesz ryż, zalewasz wrzątkiem w ilości dwóch szklanek z odrobiną (w
> braku czajnika elektrycznego może być zimna woda), nasyp przypraw,
> cienko skrój marchewkę, połóż na ryżu udka kurczaka, posyp przyprawami
> (większość będzie unosić się na wodzie, ale nic to). Wstaw całość w 180
> stopni w jakimś naczyniu żaroodpornym z przykrywką (jak przezroczyste,
> to masz kontrolę nad ryżem ;o) i czekaj, aż zabraknie wody a udka na
> wierzchu pięknie się zrumienią. Tak przetrzymałem ostatni remont (no,
> nie tylko tak, ale to najłatwiej i najszybciej). Wariantować można
> różnie, ja uwielbiałem mieszać ten ryż z rodzynkami. Ilość wody raczej
> od wyczucia zależy i rodzaju ryżu (często kleisty wychodzi, jak kto się
> boi wody to potem zęby łamie na ziarnach).
>
Wody się nie boję :-) Tak właśnie zrobiłam kaszę w piekarniku.
A jakie warzywo do tego się podaje? Jakieś na ciepło, czy na zimno?
Pozdrawiam
Dorota
|