Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!newsfeed.straub-
nv.de!news-out1.kabelfoon.nl!newsfeed.kabelfoon.nl!xindi.nntp.kabelfoon.nl!198.
186.194.249.MISMATCH!news-out.readnews.com!transit3.readnews.com!nx01.iad01.new
shosting.com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl
!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Co w te święta na plus, a co na minus?
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <4d17a72c$0$2447$65785112@news.neostrada.pl>
<14deagwl9cnw6$.2wd4o0mmyhdk.dlg@40tude.net>
<4d186642$0$2441$65785112@news.neostrada.pl>
Date: Mon, 27 Dec 2010 19:37:40 +0100
Message-ID: <141ahjpzwxrqd.5ix8h9r7esjq$.dlg@40tude.net>
Lines: 33
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.191.67.125
X-Trace: 1293475063 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 2442 79.191.67.125:49262
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:332741
Ukryj nagłówki
Dnia Mon, 27 Dec 2010 11:11:30 +0100, medea napisał(a):
> W dniu 2010-12-27 01:04, Ikselka pisze:
>
>> Inny sposób podania (bez mozarelli) - na talerzykach jako przystawka: na
>> każdym talerzyku położyć promieniście 3 półcentymetrowej grubości cząstki
>> avocado (umaczane w winegrecie, żeby nie ciemniały), na ich styku zrobić
>> duży kleks sosu częściowo pokrywający avocado, na nim ustawić różyczkę
>> zwiniętą z 2 plastrów łososia, w środek różyczki wetknąć jajeczko, sos
>> wokoło różyczki posypać kaparami i zielonym pieprzem oraz położyć kilka
>> połowek oliwek.
>
> O, dzięki, ten sposób mi się bardziej podoba, bo ten poprzedni to raczej
> sałatka, w dodatku nie lubię kaparów. Mam też lekkie obawy co do
> połączenia łososia z awokado, czy znowu nie okaże się mdłe.
Dosyć ostry lecz aksamitny sos czyni tutaj SMAK, a avocado jako tło dla
łosoia jest zabójczo piękne. Kapary w tym zestawie są bajeczne, moze się
przekonasz. Spróbuj :-)
Polecam samodzielne porcjowanie łososia w plastry, bo te łososiowe plastry
kupowane w folii są jakieś żylaste. W Makro kupuję kawałekj łososia,
wyciągam ości pęsetą i wtedy sama kroję. Jest miękki, i zupełnie inny, niż
ten foliowany - podejrzewam ze do plastrowania idą te najgorsze kawałki, no
po prostu sa twarde. A ma się to wszystko rozpływać w ustach.
> Do wędzonego
> łososia najbardziej pasuje mi kwaśny smak.
Sos, któy wymyśliłam, jest dostatecznie wyraźny w smaku, a wzbogacenie
smaku czosnkiem czyni niesamowity efekt, do tego oliwki i kapary
koniecznie.
|