Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!niusy.onet.pl
From: <n...@y...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Co zastrzec (bylo:Re: Precz z Unia Europejska ;-))
Date: 4 Sep 2001 13:01:55 +0200
Organization: Onet.pl SA
Lines: 37
Message-ID: <6...@n...onet.pl>
References: <9n29e3$ep6$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 999601315 6627 192.168.240.245 (4 Sep 2001 11:01:55 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 4 Sep 2001 11:01:55 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 194.199.4.4, 213.180.130.21
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.0; Windows NT; DigExt)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:65855
Ukryj nagłówki
Wiesz, Czarek, mi sie wydaje, ze w Unii mozna zastrzec produkty, a nie potrawy.
Np. kiszone ogorki (jezeli ukiszone w Polsce z polskich ogorkow, twarog, itd.)
We Francji sa zastrzezone sery, wedliny, wina, nietore owoce (orzechy ususzone
w Grenôble, sliwki ususzone w Agen, itd.), alkohole...
Natomiast nigdy nie slyszalam o zastrzeganiu jakiejs tradycyjnej francuskiej
potrawy. Tradycji kulinarnych nie mozna "zamarkowac" wlasnie dlatego, ze nie
mozna ich precyzyjnie okreslic, i nie tylko w Polsce.
Ewa (siostra Ani)
Niesz !
> >
> Takich dan jest chyba mnostwo, choc Niemcy maja te przewage nad Polakami, ze
> mimo wojen niewiele sie ruszali ze swoich starych siedzib pominawszy
> oczywiscie exodus po II wojnie swiatowej. W Polsce takich regionow jest
> mniej i dlatego nastapilo przemieszanie kuchni regionalnych i ciezko orzec
> czasem co skad pochodzi. Tak na przyklad pierogi z kasza gryczana i
> twarogiem sa juz to lubelskie juz to bialostockie, kwasnica raz jest
> zywiecka a raz podhalanska, kielbasa krakowska uznawa za polski specjal
> wynaleziona zostala w Kijowie, pierogi ruskie Bog wie gdzie, babka
> ziemniaczana czy slynna bialostocka kiszka ziemniaczana sa wariacjami na
> temat zydowskiego kugelu, chlodnik litewski to pozostalosc po
> Rzeczpospolitej Obojga Narodow. Problematyczne jest tez zatrzerzenie takich
> nazw jak mazurski czy slaski bo przeciez prawdziwa kuchnia mazurska jesli
> jeszcze gdzie istnieje to pewnie w Nimczech. Slaska ma co prawda swoj
> niewatpliwy charakter regionalny ale moga sie do niej przyznawac i Niemcy i
> Czesi. Czesc z tych dan nie da sie zastrzec bo maja w nazwie inne kraje czy
> tez narody ale przeciez przynaleza do Polskiej kultury kulinarnej
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|