Data: 2007-01-05 15:12:57
Temat: Re: Creme brulee Nigelli - robił to ktos?
Od: "ikselka" <i...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Jolanta Pers napisał(a):
> > podgrzewam śmietankę z wanilią - a po wymieszaniu z jajkami piekę w kąpieli
> > wodnej w piekarniku.
Jestem pewna, że trzeba robić to na kuchence - systemem "garnek w
garnek". Ja ubijam tak jajka z cukrem na biszkopt: duży garnek z
wodą, na to dopasowana głęboka metalowa miska (wrzątek nie może
dotykać dna miski, bo sie jajka przy dnie za szybko zwarzą), w niej
wstępnie ubite jajka. Wodę w garnku zagotować, dopiero wtedy
ustawić na nim miskę z jajami lekko już ubitymi, ubijac mikserem
dalej do uzyskania pożądanej konsystencji. Zawsze wychodzi tym
sposobem cudny biszkopt - po dodaniu mąki, oczywiście. Polecam ten
sposób ubijania do ww. kremu. 100 procent sukcesu :-)
|