Data: 2006-10-29 07:43:57
Temat: Re: Cukier krysztal - do jakich wypiekow?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Joanna Duszczynska" <j...@p...onet.pl> wrote in message
news:ei1j2g$d37$1@news.onet.pl...
>
> Uzytkownik "Magdalena Bassett" <i...@b...com> napisal w
> wiadomosci news:12k70rq2kfcak96@corp.supernews.com...
>> Do jakich wypiekow uzywacie cukier krysztal?
>
> Dziwne pytanie zadalas...
> Czy chodzi i co taki w duzych krysztalkach - on sie kiedys rafinada
> nazywala, ale od 15 lat go chyba nie widzialam, czy o taki co sie go
> normalnie na co dzien uzywa i trzyma w cukiernicy w odróznieniu od cukru
> pudru?
> Cukru pudru uzywam do posypywania faworków paczków itp. Praktycznie do
> wszystkiego innego zwykly cukier zwany czasem krysztalem...
> --
> Pozdrawiam
> Joanna
> http://www.jduszczynska.republika.pl/
Dokładnie, cukier kryształ to jest ten drobny kryształ powszechnie używany w
domach, kryształ rafinowany miał duże kryształy - można było nim posypywać
wyroby piekarnicze i cukiernicze. Miał też większy procent cukru w cukrze -
nie miał wapna w porównaniu z tym drobnym... To też był droższy, rafinacja,
czyli czyszczenie kosztowało, a po drugie był lżejszy niż ten z wapnem...
|