Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Cydr, jabłecznik Re: Cydr, jabłecznik

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Cydr, jabłecznik

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.n
eostrada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mai
l
Date: Sun, 16 Sep 2012 03:18:41 +0200
From: "Dariusz K. Ładziak" <d...@n...pl>
Reply-To: d...@n...pl
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:10.0.2) Gecko/20120216 Firefox/10.0.2
SeaMonkey/2.7.2
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Cydr, jabłecznik
References: <k31o49$dln$1@news.icpnet.pl>
In-Reply-To: <k31o49$dln$1@news.icpnet.pl>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
Lines: 127
Message-ID: <505528f4$0$1230$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.191.44.126
X-Trace: 1347758324 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 1230 79.191.44.126:18657
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:347949
Ukryj nagłówki

Użytkownik Yarael Poof napisał:
> Dzień dobry wszystkim, mam kolejne pytanie z cyklu cierpień młodego
> Wertera.
> Jesień, jabłka, więc - czemu nie cydr? Wino robiłem wiele razy, cydru
> nie, jeżeli ktoś może rozwiać moje wątpliwości.
>
> 1) Czym właściwie się różni cydr od młodego wina? Tylko brakiem dodatku
> cukru?

Tym czym szampan od wina. Cydr (po staropolsku jabłecznikiem zwany) to
trunek z moszczu jabłkowego wykorzystujący efekt wtórnej fermentacji dla
wytworzenia dwutlenku węgla. Tę technikę fermentacyjną Celtowie znali ze
dwa tysiące lat wcześniej jak braciszek Dom Pérignon.
>
> 2) Czy do cydru kupić "specjalne drożdże do cydru"? Czy to ściema
> marketingowa i nadadzą się "Tokaj" czy "Burgund" albo inne powszechnie
> dostępne.

Nie ściema. Nie każdy szczep drożdży dobrze przygotowuje wtórną
(bezdrożdżową) fermentację, nie każdy lubi wysoka kwasowość (a moszcz
jabłkowy bez rozcieńczania i dosładzania, czyli tak jak powinno się
jabłecznik robić, jest znacznie bardziej kwaśny od moszczu gronowego).
Ponadto skład cukrów w jabłkach jest trochę różny od składu w
winogronach - winogrona to prawie czysta glukoza, w jabłkach trochę
bardziej skomplikowana mieszanka.
>
> 3) Być może dostanę zagęszczony sok jabłkowy prosto z sadu (do
> rozcieńczenia 10:1 maksymalnie), ale gdyby do tego nie doszło, jakie
> jabłka najlepiej się nadają na cydr? Także pod względem ilości soku.

A gdzie jest ten sad w którym rośnie moszcz zagęszczony 10:1??? Na dzień
dobry w koncentracie przemysłowym (a nie "prosto z sadu") spodziewaj się
środków konserwujących - żeby to miał być najnaturalniejszy sok z
borówki brusznicy to drożdżom może niespecjalnie smakować.
>
> 4) Co wpływa na "wytrawność" lub nie cydru?

Wstępna zawartość cukru i prowadzenie fermentacji (czyli czy cały cukier
przefermentuje czy część zostanie).
>
> 5) I nade wszystko - jak długo można przechowywać cydr? Zabutelkowany
> oczywiści, zależy mi na musującym. W końcu jabłka, szczególnie w krajach
> tradycyjnie cydrowych typu Wielka Brytania nie rosną cały rok, a cydr
> cały rok się pija. Czy można więc zrobić cydr "na zapas", jeśli tak to
> jakoś szczególne zabiegi? Myślę oczywiście nie o wieloletnim leżakowaniu
> tylko od sezonu do sezonu.

Dobrze zrobiony i przechowywany w chłodzie powinien dotrwać do
następnego sezonu. Cydr jest trunkiem zazwyczaj poniżej progu
bezwzględnej stabilności mikrobiologicznej - przyjmuje się ze stabilne
są mieszanki mające co najmniej 10% alkoholu, w pełni stabilne - powyżej
15%. Cydr z rzadka sięga granicy 10% - musi być więc wyjątkowo czysto
fermentowany i ostrożnie przechowywany.
Oczywiście można, tak jak to się robi w przemyśle - poddać cydr
(podobnie jak piwo) pasteryzacji a potem, jak w autosyfonie -
dwutlenkiem węgla wtórnie nasycić. W domu bez szans a i walory smakowe
traci podobnie jak piwo (niepasteryzowane jednak jest lepsze...)
>
> 6) Jeżeli będę robił jednak samodzielnie z jabłek - jak najlepiej
> uzyskać sok? Sokowirówka i przecedzić i odcisnąć papkę? Czy tak jak
> wyleci (z "pianką...") do fermentacji? Sokownika nie posiadam.
>
> 7) Jak to jest z powstawanie alkoholu metylowego podczas fermentacji
> akurat jabłek, co chwilę czytam sprzeczne opinii.

Się nie przejmuj. Żeby uzyskać z fermentacji drożdżowej 1% metanolu w
stosunku do etanolu to trzeba naprawdę popsuć fermentację. Więcej
powstaje alkoholi cięższych - ale też niedużo a niektóre są konieczne
dla właściwego bukietu trunku. Natomiast metanol w tak małej dawce jest
nieszkodliwy przy jednocześnie spożytym etanolu - wszak pierwszym,
powszechnie dostępnym antidotum przy podejrzeniu zatrucia metanolem jest
etanol właśnie...
To co w Czechach pili to albo czysty metanol albo tak pół na pół z
etanolem - nie mniej. Gorzała zawierająca 0.5% metanolu co najwyżej
potwornego kaca spowoduje.

I dla wiedzy powszechnej - możliwe jest odróżnienie organoleptyczne
czystego metanolu od czystego etanolu. Mają różny zapach - po
odpowiednim przeszkoleniu byłem w stanie rozróżniać. Przeszkolony,
czyste i na trzeźwo. W kolejnej flaszce wódki czymś doprawionej się nie
da - różnica jest naprawdę minimalna.

--
Darek

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
16.09 kiwiko
16.09 Dariusz K. Ładziak
16.09 kiwiko
16.09 jerzy.n
16.09 Dariusz K. Ładziak
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?