Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!news.supermedia.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfeed.neostrada.pl
!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.
POSTED!not-for-mail
Date: Sun, 16 Sep 2012 12:41:16 +0200
From: "Dariusz K. Ładziak" <d...@n...pl>
Reply-To: d...@n...pl
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:10.0.2) Gecko/20120216 Firefox/10.0.2
SeaMonkey/2.7.2
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Cydr, jabłecznik
References: <k31o49$dln$1@news.icpnet.pl>
<505528f4$0$1230$65785112@news.neostrada.pl>
<505599fc$0$1303$65785112@news.neostrada.pl>
In-Reply-To: <505599fc$0$1303$65785112@news.neostrada.pl>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
Lines: 56
Message-ID: <5055acd0$0$26683$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.191.29.39
X-Trace: 1347792080 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 26683 79.191.29.39:21856
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:347951
Ukryj nagłówki
Użytkownik kiwiko napisał:
> Użytkownik ""Dariusz K. Ładziak""<d...@n...pl> napisał w
> wiadomości news:505528f4$0$1230$65785112@news.neostrada.pl...
> Użytkownik Yarael Poof napisał:
>> Dzień dobry wszystkim, mam kolejne pytanie z cyklu cierpień młodego
>> Wertera.
>> Jesień, jabłka, więc - czemu nie cydr? Wino robiłem wiele razy, cydru
>> nie, jeżeli ktoś może rozwiać moje wątpliwości.
>>
>> 1) Czym właściwie się różni cydr od młodego wina? Tylko brakiem dodatku
>> cukru?
>
> Tym czym szampan od wina. Cydr (po staropolsku jabłecznikiem zwany) to
> trunek z moszczu jabłkowego wykorzystujący efekt wtórnej fermentacji dla
> wytworzenia dwutlenku węgla. Tę technikę fermentacyjną Celtowie znali ze
> dwa tysiące lat wcześniej jak braciszek Dom Pérignon.
>>
>> 2) Czy do cydru kupić "specjalne drożdże do cydru"? Czy to ściema
>> marketingowa i nadadzą się "Tokaj" czy "Burgund" albo inne powszechnie
>> dostępne.
>
> Nie ściema. Nie każdy szczep drożdży dobrze przygotowuje wtórną
> (bezdrożdżową) fermentację, nie każdy lubi wysoka kwasowość (a moszcz
> jabłkowy bez rozcieńczania i dosładzania, czyli tak jak powinno się
> jabłecznik robić
>
> no, właśnie, dlaczego znalazłam w przepisach dodawanie wody? Chodzi tylko o
> tanio i dużo? czy ma to jeszcze jakieś inne uzasadnienie?
Jak dodasz wody - masz za mało cukru, trzeba dosłodzić. Jak dosłodzisz -
to nie cydr masz a żura, patykiem pisane, wino marki wino...
Jak pisałem - kwasowość jabłek jest znacznie większa od kwasowości
winogron, z moszczu jabłkowego nie zrobisz wina o kwasowości wina
gronowego (stąd rozcieńczanie i dosładzanie), moszcz jabłkowy czysty
inaczej fermentuje (trzeba mieć stosowny szczep drożdży...)
Prawdziwy jabłecznik robi się wyłącznie z moszczu jabłkowego.
--
Darek
|