Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!goblin1!goblin.
stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.new
s.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: "Tomasz" <t...@g...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <54cb6173$0$9955$65785112@news.neostrada.pl>
<54cb9690$0$2208$65785112@news.neostrada.pl>
<54cbb562$0$2207$65785112@news.neostrada.pl>
<magf55$urc$1@mx1.internetia.pl>
In-Reply-To: <magf55$urc$1@mx1.internetia.pl>
Subject: Re: Cydr wlasnej roboty
Date: Fri, 30 Jan 2015 21:59:09 +0100
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Windows Mail 6.0.6001.18416
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.1.7601.17609
Lines: 60
Message-ID: <54cbf097$0$2185$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.8.40.59
X-Trace: 1422651544 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 2185 83.8.40.59:11885
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:360478
Ukryj nagłówki
Użytkownik "ZZZ" <n...@n...spam.com> napisał
>
> Powiem Ci tak (z praktyki) - to że miałeś kłopot w drożdżami wynika
> jednak najprawdopodobniej z jakiegoś błędu, który popełniałeś.
> Niestety ponieważ nie wiesz jaki (przecież świadomie go nie popełniałeś)
> to też trudno Ci będzie go uniknąć.
> (Tylko nie obraź mi sie tu, za to że obarczam Cię winą).
> Jest niewielkie prawdopodobieństwo, że to drożdże były słabe,
> przestarzałe czy przegrzane ale nie wiem jakiego trzeba by mieć
> pecha żeby tak było w przypadku kolejnych 2 - 3 prób.
> Tak więc proponuję Ci powtórz jeszcze raz eksperyment z przygotowaniem
> drożdży zwracając uwagę zwłaszcza na temperaturę (powyżej 40 stopni
> zabija je- więc jeśli woda jest ciepła czyli cieplejsza niż własna ręka to
> już
> za wysoka).
> Jeśli chcesz mieć praktycznie 100% pewność, że fermentacja wystartuje
> to użyj drożdży "bayanus" można je kupić w wielu supermarketach
> (OBI, Auchan, Leclerc) razem z innymi winiarskimi produktami.
> Są konfekcjonowane przez BIOWIN pod bodajże 3 różnymi odmianami.
> Bayanusy startują zawsze, można je nawet wsypać wprost do gąsiorka.
> W niektórych zastosowaniach to nawet jest ich wadą (ta ogromna żywotność).
>
> A może trafisz (widziałem kiedyś w OBI) nawet drożdże od Biowinu
> specjalnie
> do cydru. Nie mam wcale przekonania, że będą lepsze od klasycznych
> winiarskich ale są tacy, którzy muszą mieć napisane do wina, do cydru,
> do... itd.
> Jeśli Ci nie po drodze supermarkety to produkty Biowinu dostaniesz
> u nich w sklepie internetowym, albo w wielu innych sklepach internetowych
> dla "domowych winiarczyków".
> No i rzeczywiście sok jabłkowy na to ma nie być z konserwantami, ale
> napisałeś
> że miałeś go od producenta jabłek, więc chyba wiedział co sprzedaje.
Z ta temperatura to moze masz racje sprobuje jeszcze raz zrobic matke
drozdzowa w miejscu zimniejszym. Matke drozdzowa robilem zawsze w zwyklej
wodzie z dodatkiem przepisanej ilosci cukru. Naczynie stawialem na wysokiej
szafce (180cm) 40 cm od pieca. Byc moze tam byla zbyt wysoka temperatura ale
dokladnie w tym miejscu od kilku miesiecy zakwaszam mleko i dla bakterii
kwasu mlekowego jest to temperatura optymalna (po kilku godzinach mleko jest
zakwaszone). Sadzilem ze dla drozdzy winnych temperatura w tym miejscu tez
bedzie idealna.
Teraz sprobuje w miejscu zimniejszym, moze drozdze sa bardziej wrazliwe od
bakterii kwasu mlekowego.
A jesli chodzi o drozdze winne w supermarketach to u nas w Gdyni mowia tak:
jesienia w sezonie to mielismy takie stoisko winiarskie ale to juz dawno
zostalo zlikwidowane. Mysle ze az do jesieni w zadnym supermarkecie nie
dostane drozdzy.
Jak mi nic nie wyjdzie z ta nizsza temperatura to pozostaje mi tylko zamowic
takie drozdze z internetu, np:
http://www.biowin.pl/biowin/wino-piwo-destylaty/enol
ogia/drozdze-winiarskie-i-pozywki/drozdze-do-cydru-w
ytrawnego-5-g
Do fermentacji zamierzam uzyc gotowego soku jablkowego (niby 100% wyciskany
z owocow) ktory sprzedaje sie masowo w supermarketach w kartonach po 5
litrow.
--
Tomasz
|