Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Cydr wlasnej roboty Re: Cydr wlasnej roboty

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Cydr wlasnej roboty

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!goblin1!goblin.
stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.new
s.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: "Tomasz" <t...@g...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <54cb6173$0$9955$65785112@news.neostrada.pl>
<54cb9690$0$2208$65785112@news.neostrada.pl>
<54cbb562$0$2207$65785112@news.neostrada.pl>
<magf55$urc$1@mx1.internetia.pl>
In-Reply-To: <magf55$urc$1@mx1.internetia.pl>
Subject: Re: Cydr wlasnej roboty
Date: Fri, 30 Jan 2015 21:59:09 +0100
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Windows Mail 6.0.6001.18416
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.1.7601.17609
Lines: 60
Message-ID: <54cbf097$0$2185$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.8.40.59
X-Trace: 1422651544 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 2185 83.8.40.59:11885
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:360478
Ukryj nagłówki


Użytkownik "ZZZ" <n...@n...spam.com> napisał
>
> Powiem Ci tak (z praktyki) - to że miałeś kłopot w drożdżami wynika
> jednak najprawdopodobniej z jakiegoś błędu, który popełniałeś.
> Niestety ponieważ nie wiesz jaki (przecież świadomie go nie popełniałeś)
> to też trudno Ci będzie go uniknąć.
> (Tylko nie obraź mi sie tu, za to że obarczam Cię winą).
> Jest niewielkie prawdopodobieństwo, że to drożdże były słabe,
> przestarzałe czy przegrzane ale nie wiem jakiego trzeba by mieć
> pecha żeby tak było w przypadku kolejnych 2 - 3 prób.
> Tak więc proponuję Ci powtórz jeszcze raz eksperyment z przygotowaniem
> drożdży zwracając uwagę zwłaszcza na temperaturę (powyżej 40 stopni
> zabija je- więc jeśli woda jest ciepła czyli cieplejsza niż własna ręka to
> już
> za wysoka).
> Jeśli chcesz mieć praktycznie 100% pewność, że fermentacja wystartuje
> to użyj drożdży "bayanus" można je kupić w wielu supermarketach
> (OBI, Auchan, Leclerc) razem z innymi winiarskimi produktami.
> Są konfekcjonowane przez BIOWIN pod bodajże 3 różnymi odmianami.
> Bayanusy startują zawsze, można je nawet wsypać wprost do gąsiorka.
> W niektórych zastosowaniach to nawet jest ich wadą (ta ogromna żywotność).
>
> A może trafisz (widziałem kiedyś w OBI) nawet drożdże od Biowinu
> specjalnie
> do cydru. Nie mam wcale przekonania, że będą lepsze od klasycznych
> winiarskich ale są tacy, którzy muszą mieć napisane do wina, do cydru,
> do... itd.
> Jeśli Ci nie po drodze supermarkety to produkty Biowinu dostaniesz
> u nich w sklepie internetowym, albo w wielu innych sklepach internetowych
> dla "domowych winiarczyków".
> No i rzeczywiście sok jabłkowy na to ma nie być z konserwantami, ale
> napisałeś
> że miałeś go od producenta jabłek, więc chyba wiedział co sprzedaje.


Z ta temperatura to moze masz racje sprobuje jeszcze raz zrobic matke
drozdzowa w miejscu zimniejszym. Matke drozdzowa robilem zawsze w zwyklej
wodzie z dodatkiem przepisanej ilosci cukru. Naczynie stawialem na wysokiej
szafce (180cm) 40 cm od pieca. Byc moze tam byla zbyt wysoka temperatura ale
dokladnie w tym miejscu od kilku miesiecy zakwaszam mleko i dla bakterii
kwasu mlekowego jest to temperatura optymalna (po kilku godzinach mleko jest
zakwaszone). Sadzilem ze dla drozdzy winnych temperatura w tym miejscu tez
bedzie idealna.
Teraz sprobuje w miejscu zimniejszym, moze drozdze sa bardziej wrazliwe od
bakterii kwasu mlekowego.
A jesli chodzi o drozdze winne w supermarketach to u nas w Gdyni mowia tak:
jesienia w sezonie to mielismy takie stoisko winiarskie ale to juz dawno
zostalo zlikwidowane. Mysle ze az do jesieni w zadnym supermarkecie nie
dostane drozdzy.
Jak mi nic nie wyjdzie z ta nizsza temperatura to pozostaje mi tylko zamowic
takie drozdze z internetu, np:
http://www.biowin.pl/biowin/wino-piwo-destylaty/enol
ogia/drozdze-winiarskie-i-pozywki/drozdze-do-cydru-w
ytrawnego-5-g
Do fermentacji zamierzam uzyc gotowego soku jablkowego (niby 100% wyciskany
z owocow) ktory sprzedaje sie masowo w supermarketach w kartonach po 5
litrow.

--
Tomasz

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
30.01 wolim
30.01 Tomasz
30.01 Jarosław Sokołowski
31.01 wolim
31.01 wolim
31.01 rageofhonor
31.01 rageofhonor
31.01 Jarosław Sokołowski
31.01 Jarosław Sokołowski
31.01 LeonKame
31.01 LeonKame
31.01 XL
31.01 Qrczak
31.01 Jarosław Sokołowski
31.01 FEniks
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?