Data: 2001-12-01 18:53:57
Temat: Re: Czili Con Carne?
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Chili con carne to temat tak szeroki jak bigos. W Teksasie co roku
odbywaja sie wielkie konkursy na najlepsze chili con carne, ktore tam
zawsze jest bez fasoli. W Meksyku, skad pochodzi to danie, robi sie
tysiac roznych odmian, na polnocy najpopularniejsza jest fasola z
miesem, chili, kolendra i cuminem. Chili con carne moze byc z wolowiny
jak w Teksasie, lub z wieprzowiny.
> > No to trza sprobowac z tym kminem. Ale jak bede mial wiatry...?
> > Co nie zmienia faktu ze nadal nie wiem po co to chili?
Po pierwsze, tzw. wiatry sa spowodowane enzymem zawartym w fasoli, ktory
latwo jest usunac, po drugie chili jest nieodzownym skladnikiem
smakowym. To tak, jak pytac: a po co te grzyby w bigosie?
> Jezeli nie chcesz ryzykowac, to zrob chili con carne bez fasoli. Ale, jak
> slusznie zauwazyla towarzyszka Krystyna, to tez wtedy nie bedzie chili con
> carne, tylko mieso na ostro.
Jak najbardziej bedzie to chili con carne, jak sama nazwa wskazuje
(chili z miesem).
Magdalena Bassett
|