Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!goblin1!g
oblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-
01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.dom,pl.rec.kuchnia
From: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Subject: Re: Czosne co zrobić
References: <8...@g...com>
<55019491$0$2169$65785112@news.neostrada.pl>
<5501b511$0$19315$65785112@news.neostrada.pl>
<5502837a$0$2195$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<5502da93$0$16165$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<550317af$0$2203$65785112@news.neostrada.pl>
<5503f51d$0$15053$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<550460ee$0$2252$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: : : :
Date: Sat, 14 Mar 2015 21:10:30 +0100
User-Agent: slrn/1.0.2 (Linux)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Message-ID: <s...@f...lasek.waw.pl>
Lines: 42
NNTP-Posting-Host: 77-253-217-116.static.ip.netia.com.pl
X-Trace: 1426363835 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 2201 77.253.217.116:42298
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.dom:140248 pl.rec.kuchnia:363239
Ukryj nagłówki
Qrczak pisze:
>> Jak już stanęliśmy przed regałem i przed kwestia wyboru, to nie sposób
>> nie wspomnieć o etykietkach. Kiedyś wina miały jedną nalepkę. A na niej
>> proste napisy: co to jest, z czego zrobione, gdzie cały proceder miał
>> miejsce, do tego kilka treściwych informacji liczbowych. Dzisiaj nalepki
>> są dwie. Co do tej drugiej i jej przeznaczenia, to sprawa nie jest prosta.
>> Ktoś może powiedzieć, że stojąc przy regale należy je wszystkie czytać,
>> brać do serca uwagi tam zawarte i na tej podstawie dokonywać wyboru.
>> No nie wiem... Na tym tikveszu w opisie jest między innymi takie zdanie:
>> "Trunek o średniej budowie z harmonijnym długim finiszem". Moja rada jest
>> taka, aby te rzeczy czytać nie przed, a po spożyciu zawartości butelki.
>> Wtedy łatwiej jest docenić poezyę przekazu.
>
> Dlatego przestajam lubiać Biedrę. Ona asortyment coraz to zwiększa, moja
> wątroba zaś przerób coraz to ogranicza.
>
> Ostatnio przewinął mi się przed oczami Baczewski w mocno atrakcyjnej cenie.
Tylko co on może mieć wspólnego z tym Baczewskim właściwym? Czy kartofliska
pode Lwowem tak były nasłonecznione, że w destylacie dało się wyczuć nutę,
której żadną miarą nigdzie indziej powtórzyć nie sposób? To co jest pewne,
Baczewski aparaturę miał dobrą, jak na tamte czasy. Dzisiaj każdy taką mieć
może. Ale marki już nie -- tylko ten jeden, kto za nią zapłacił. Jak będę
chciał kartki od wódki poczytać, to może sobie tę własnie flachę z półki
w Biedronce ściągnę.
> A za jakiś czas i Dom Perignon mnie nie zdziwi. Pewnie.
Wtedy my go rzecz jasna od razu kupimy i użyjemy do bigosu. Przedni wyjdzie
z pewnością. Ale już jestem ciekaw, co też tam na tej drugiej etykiecie --
zadniej, że się tak wyrażę -- napiszą.
Jarek
--
Bo gdzie jeszcze ludziom
Tak dobrze jak tu?
Tylko we Lwowie!
Gdzie śpiewem cię tulą
l budzą ze snu?
Tylko we Lwowie!
|