Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Monika Mężyńska <m...@k...net.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Czy jest tutaj ktos z Holandii...?
Date: Fri, 09 Nov 2001 10:44:12 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 34
Message-ID: <3...@k...net.pl>
References: <3...@k...net.pl> <9sefmc$8om$1@news1.xs4all.nl>
<9seqvv$rlq$1@neon.noos.net>
NNTP-Posting-Host: c20-218.icpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: news.tpi.pl 1005299057 21507 62.21.20.218 (9 Nov 2001 09:44:17 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 9 Nov 2001 09:44:17 GMT
X-Accept-Language: en,pl
X-Mailer: Mozilla 4.76 [en] (Windows NT 5.0; U)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:80051
Ukryj nagłówki
"Ewa (siostra Ani) N." wrote:
> > 500g zelfrijzend bakmeel
> > 350g bruine basterd suiker
> > kostka bakboter
> > 5 lyzeczek lub cos wiecej mleka
> > 5 lyzeczek speculaaskruiden
> Hola !!
> Tu jest grupa polskojezyczna !
> To po co czas marnuje, zeby na polski moje przepisy tlumaczyc ?!
Alez nie marnujesz czasu... :)
Bakmeel - maka, niby taka specjalna do pieczenia i w ogole; problem z
holenderskimi makami jest taki, ze niezaleznie jak sie nazywaja sa
wlasciwie takie same i rownoczesnie nie maja zadnego odpowiednika wsrod
polskich mak (delikatne jak tortowa, sypkie jak krupczatka). Stad
zreszta cale zamieszanie dotyczace oryginalnych holenderskich przepisow.
Ja sobie poeksperymentuje i zrobie tutaj z jakiejs normalnej maki, ale
co z tego bedzie, to trudno przewidziec...
basterd suiker - taka specyficzna holenderska rzecz, a mianowicie bardzo
ciemny cukier, ktorego Holendrzy uzywaja glownie do posypywania chleba.
Chyba mozna zastapic jakims innym brazowym lub zlotym cukrem, ale na
pewno ucierpi na tym kolor i troszke smak.
bakboter - luz, moze byc maslo (jak na moj gust; pamietac trzeba tylko,
ze kostki masla/margaryn w Holandii maja 250 gr.).
mleko - mleko :)
speculaaskruiden - jakas holenderska mieszanka korzenna (nie znam
skladu).
|