Data: 2001-11-09 09:44:12
Temat: Re: Czy jest tutaj ktos z Holandii...?
Od: Monika Mężyńska <m...@k...net.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Ewa (siostra Ani) N." wrote:
> > 500g zelfrijzend bakmeel
> > 350g bruine basterd suiker
> > kostka bakboter
> > 5 lyzeczek lub cos wiecej mleka
> > 5 lyzeczek speculaaskruiden
> Hola !!
> Tu jest grupa polskojezyczna !
> To po co czas marnuje, zeby na polski moje przepisy tlumaczyc ?!
Alez nie marnujesz czasu... :)
Bakmeel - maka, niby taka specjalna do pieczenia i w ogole; problem z
holenderskimi makami jest taki, ze niezaleznie jak sie nazywaja sa
wlasciwie takie same i rownoczesnie nie maja zadnego odpowiednika wsrod
polskich mak (delikatne jak tortowa, sypkie jak krupczatka). Stad
zreszta cale zamieszanie dotyczace oryginalnych holenderskich przepisow.
Ja sobie poeksperymentuje i zrobie tutaj z jakiejs normalnej maki, ale
co z tego bedzie, to trudno przewidziec...
basterd suiker - taka specyficzna holenderska rzecz, a mianowicie bardzo
ciemny cukier, ktorego Holendrzy uzywaja glownie do posypywania chleba.
Chyba mozna zastapic jakims innym brazowym lub zlotym cukrem, ale na
pewno ucierpi na tym kolor i troszke smak.
bakboter - luz, moze byc maslo (jak na moj gust; pamietac trzeba tylko,
ze kostki masla/margaryn w Holandii maja 250 gr.).
mleko - mleko :)
speculaaskruiden - jakas holenderska mieszanka korzenna (nie znam
skladu).
|