Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!wroclaw.rmf.pl!80.55.82.106!poznan.rmf.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!newsfe
ed.jasien-net.com
NNTP-Posting-Host: 80.55.28.190
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Date: Fri, 12 Mar 2004 16:19:23 +0100
Message-ID: <2...@j...jasien.net>
Sender: News User <n...@j...net>
From: "jedrus" <j...@n...psst.pl>
References: <2...@j...jasien.net>
<2...@n...onet.pl>
Subject: Re: Czy ktos zna i jak robi...
Lines: 32
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6600
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6600
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:194832
Ukryj nagłówki
Użytkownik <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:23b7.00000706.4051c8dc@newsgate.onet.pl...
> Nigdy nie jadłam , ani nie robiłam tej potrawy. Może znasz proporcje mąki
i
> ziemniaków? Ktoś mi kiedyś mówił, ale już nie pamiętam. pzdr.
Hmmm, troche ciezko bo babcia i matka robily to
"na oko"- ja tez.
Jak juz ziemniaki sa prawie ugotowane tak na "tuz,tuz"
odlewa sie wode pozostawiajac nieco na dnie garnka.
Zasypujemy je maka (tez na oko), moze na poczatek
1/2-1/3 szklanki a wody "na dnie" i kilka chwil prazymy
pod pokrywka.Chodzi o to coby maka nie byla surowa
a zaprazona. Jak juz sie przyprazy, zalewamy
skwareczkami z cebulka, dosolamy i pieprzymy do smaku,
ciagle ubijajac tluczkiem na taka ciapciapowata mase.
Wykladamy na talerze i po dodatkowym ( lub nie ) polaniu
skwarkami podajemy do szczawiowej, kapusniaku, barszczu
czerwonego/bialego, zurku, grzybowej.......
Mniam mniam i tanio, bo grzybowa, zurek i barszcz czerwony
z kartonikow mi smakuja wyjatkowo:-)))
jedrus
|