Data: 2001-01-05 10:15:39
Temat: Re: Czy rosol /wywar/ na miesie jest zdrowy?
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Magdalena Busk" <m...@h...com> wrote in message
news:ZI556.3727$Qb7.474979@newsb.telia.net...
> Czy rosol na miesie jest zdrowy? Czy mozna go podawac dzieciom? Jesli
> tak: od ktorego miesiaca / roku zycia?
>
> dzieki, magda
Magdus
Mieso gotowane wprowadzamy w szostym miesiacu zycia dziecka.Gotujemy po
prostu zupke jarzynowa na warzywach i kawaleczku dowolnego miesa. Musi byc
chude i swieze. Moze to byc cielecina, wieprzowina (omijam celowo wolowine-
wiadomo), drob, krolik.W postaci papki (starte nozem lub zmielone)dodajemy
do zupy(od 6-go miesiaca-10 gram, od 9- 15 gram)) W dziesiatym miesiacu
podajemy wysokogatunkowe wedliny.
(za "Nasze dziecko- pierwsze trzy lata zycia" pod red. prof.dr
hab.med.J.Kopczynskiej- Sikorskiej.
Troche o bialku:
Bialko w diecie jest niezbedne do zycia czlowieka. Jego strukturalnymi
skladnikami sa aminokwasy, przypominajace klocki do konstrukcji roznych
budowli, czyli czasteczek bialka. Aminokwasy , laczac sie miedzy soba
wiazaniami zawierajacymi azot, tworza wielolancuchowe czasteczki bialka.
Znane sa 22 aminokwasy, z czego 8 jest niezbednych, a sam organizm nie moze
ich wytwarzac. Jedynym ich zrodlem jest pokarm( lub suplementacja).
Dziewiaty aminokwas -histydyna -jest niezbedny tylko niemowletom i dzieciom.
Aby organizm mogl syntetyzowac i zuzywac efektywnie bialko, musza byc
obecne w odpowiednich proporcjach wszystkie niezbedne aminokwasy. Nawet
chwilowy brak pojedynczego aminokwasu moze miec ujemny wplyw na synteze
bialka.
Chociaz bialko powstaje z tych samych 22 aminokwasow, to jednak
wyrozniamy wiele jego rodzajow, zaleznie od roznych czynnosci
organizmu.Istnieja dwa glowne rodzaje bialka:
-PELNOWARTOSCIOWE-zawiera wszystkie niezbedne aminokwasy zapewniajace
jego calkowite wykorzystanie proporcjonalnie do wzrostu i budowy tkanek.
Znajduje sie w zywnosci pochodzenia ZWIERZECEGO, jak np: mieso drob, jajka,
mleko, sery oraz w owocach morza.
-NIEPELNOWARTOSCIOWE-glownie w zywnosci pochodzenia roslinnego, brakuje
pewnych niezbednych aminokwasow i dlatego nie moze byc ono wykorzystane jako
jedyne bialko w diecieZnajduje sie w nasionach, orzechach, ziarnach zboz,
grochu i fasoli.
( za Earl Mindell-" Biblia witamin")
Jola
|