Data: 2001-01-05 13:01:58
Temat: Re: Czy rosol /wywar/ na miesie jest zdrowy?
Od: "Gandalf" <G...@v...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Jola L-L" <j...@i...pl> wrote in message
news:9346nt$1sf$1@news.tpi.pl...
[...]
> -PELNOWARTOSCIOWE-zawiera wszystkie niezbedne aminokwasy zapewniajace
> jego calkowite wykorzystanie proporcjonalnie do wzrostu i budowy tkanek.
> Znajduje sie w zywnosci pochodzenia ZWIERZECEGO, jak np: mieso drob,
jajka,
> mleko, sery oraz w owocach morza.
> -NIEPELNOWARTOSCIOWE-glownie w zywnosci pochodzenia roslinnego,
brakuje
> pewnych niezbednych aminokwasow i dlatego nie moze byc ono wykorzystane
jako
> jedyne bialko w diecieZnajduje sie w nasionach, orzechach, ziarnach zboz,
> grochu i fasoli.
> ( za Earl Mindell-" Biblia witamin")
Delikatnie mówiąc, to nie są najnowsze i najpełniejsze informacje.
Bo to tzw. białko "NIEPELNOWARTOSCIOWE" można przerobić
bez problemu na "PELNOWARTOSCIOWE", po prostu łącząc różne
rośliny - łączymy roślinę która ma nadmiar jakiegoś aminokwasu z
taką, która ma jego brak i wychodzi coś, co jest tak samo, albo i
bardziej "wartościowe" jak mięso.
Tradycyjny już chyba zestaw, to zbożowe+strączkowe.
A po drugie, chyba nawet nie ma sensu specjalnie się tym przejmować,
bo np. na stronie PCRM (Komitet Lekarzy dla Odpowiedzialnej Medycyny):
http://www.pcrm.org/health/Info_on_Veg_Diets/vegetar
ian_kids.html
napisali:
"A diet drawn from varied plant sources easily satisfies protein
requirements, providing all essential amino acids, even without
intentional combining or "protein complementing" as long as
calorie intake is also adequate"
czyli (zgrubne tłumaczenie):
"Dieta składająca się ze składników roślinnych łatwo zaspokaja
zapotrzebowanie na białko, dostarczając *wszystkich* egzogennych
aminokwasów, *nawet* bez łączenia, lub "komplementowania
białek", o ile wartość kaloryczna pokarmów jest wystarczająca"
Pozdrawiam,
Gandalf (AB)
P.S. Aha, a aby dużo jest tego białka w rosole?
|