Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!2.eu.feeder.erj
e.net!feeder.erje.net!weretis.net!feeder8.news.weretis.net!usenet.goja.nl.eu.or
g!aioe.org!VB5gGNqh9wJTCmMdaNjzSA.user.46.165.242.91.POSTED!not-for-mail
From: XL <i...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Czym traktujecie gałkę muszkatołową?
Date: Wed, 4 Jan 2023 22:09:51 -0000 (UTC)
Organization: Aioe.org NNTP Server
Message-ID: <tp4tfe$g73$1@gioia.aioe.org>
References: <63b5d6b8$0$25516$65785112@news.neostrada.pl>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Injection-Info: gioia.aioe.org; logging-data="16611";
posting-host="VB5gGNqh9wJTCmMdaNjzSA.user.gioia.aioe.org";
mail-complaints-to="a...@a...org";
User-Agent: NewsTap/5.5 (iPhone/iPod Touch)
X-Notice: Filtered by postfilter v. 0.9.2
Cancel-Lock: sha1:ZPZBD/PQlEkfHysLtAPXCqsmI3Y=
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:383726
Ukryj nagłówki
FEniks <x...@p...fm> wrote:
> Skoro zrobił się lekki ruch na grupie, to spytam - czym trzecie gałkę
> muszkatołową? Z góry uprzedzam, że google przejrzałam, ale żadne
> rozwiązanie mnie nie zachwyca. Kupiłam sobie kiedyś takie oto ustrojstwo:
>
> https://www.garneczki.pl/produkt/zassenhaus-mephisto
-13-cm---mlynek-do-galki-muszkatolowej-ze-stali-nier
dzewnej-reczny,72241
>
> ale okazało się słabe. Po pierwsze szybko popękały plastikowe części, po
> drugie mało skuteczne, bo trzeba się nie źle nakręcić, żeby cokolwiek
> ukręcić. Na szczęście, o ile dobrze pamiętam, kupiłam taniej niż w
> powyższym linku.
>
> Czy naprawdę jestem skazana na zwykłą małą tareczkę i ścieranie gałki
> razem z pazurami?
>
Młynkiem do kawy - najtańszym, jaki jest. Mam taki, kupiony specjalnie do
gałki, ziela ang. itd. (nie do pieprzu - pieprz mielę tylko w młynku na
korbkę, bo zagrzany pieprz natychmiast jełczeje).
Tani młynek, więc nie szkoda go wymienić co jakiś czas.
MYK: NAJPIERW TRZEBA POTŁUC GAŁKĘ (ZAWIĄZANĄ W TŁUMOCZEK Z MOCNEGO GAŁGANKA
LUB W MOCNĄ LNIANĄ ŚCIERKĘ KUCHENNĄ) NA KAWAŁKI WIELKOŚCI NIEWIELKIEJ
FASOLI
- MŁOTKIEM DO MIĘSA,
NA DREWNIANEJ DESCE DO KROJENIA.
Potem już można umieścić kawałki w młynku i je zemleć, przerywając co
chwila, aby go nie przegrzać.
Warto od razu potraktować tak ze trzy gałki i od razu po zmieleniu zamknąć
w słoiczku, przechowywać najlepiej w lodówce.
--
,,Słowo ,,rozkaz" porusza armie, słowo ,,wolność" - narody." Novalis, ze
zbioru Uczniowie z Sais.
|