Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Hania " <v...@g...SKASUJ-TO.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: DO PANI HANI...
Date: Fri, 10 Nov 2006 09:31:47 +0000 (UTC)
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 37
Message-ID: <ej1gu3$27v$1@inews.gazeta.pl>
References: <ej01vl$37v$1@nemesis.news.tpi.pl> <ej1bp7$chr$1@nemesis.news.tpi.pl>
<ej1fjq$r8p$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 213.155.168.234
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1163151107 2303 172.20.26.237 (10 Nov 2006 09:31:47 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 10 Nov 2006 09:31:47 +0000 (UTC)
X-User: vickydt
X-Forwarded-For: 172.20.6.161
X-Remote-IP: 213.155.168.234
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:282792
Ukryj nagłówki
Multisenior <m...@p...onet.pl> napisał(a):
> To tylko ogólny wstęp do technologii, a nie zbiór przepisów i receptur.
>
> Ogólnie Pani Hani chodziło o to, jak przygotowac steki, ale też jak zrobić
> wołowinę (inne mięsa) smaczną i kruchą. Oczywiście to proste sprawy, ale
> zawsze są tacy, dla których jest jakiś pierwszy raz i dlatego taki
> przydługawy wstęp...
> Dzisiaj podam jakieś wzorcowe receptury dla wykorzystania, bądź
> bezpośrednio, bądź do wariacji na temat. Ja wiem, że w warunkach domowych
> (wieś wyłączam) nie morduje się bydła i nierogacizny i nie stosuje się
> wprowadzania solanek do arterii ubitej sztuki i horror - "dymu w płynie"
> "wędzącego" mięso.
> O stekach napisałem wcześniej i nawet podałem link do czeskiej firmy
> produkującej wygodny, choć ręczny sprzęt TN60 do nacinania mięsa
> (tenderyzacji) ale i do cięcia wędlin na paski czy szatkowania zieleniny.
> Wielka wygoda, gdyby przyszło zrobić przyjęcie na kilkanaście lub
> kilkadziesiąt osób, zwłaszcza niespodziewanie. Sprzęt ręczny ma zaletę -
> jest niewrażliwy na brak prądu - na biwakach czy obozach, bądź ugotowanie
> dla tych osób obiadu - w pojedynkę.
> http://www.porkert.cz/vyrobky/tn60.htm Są tam filmy ukazujące działanie
tej
> maszynki.
ta maszynka przypomina mi coś podobnego do twarzy (ludzkiej, ludzia żywego,
chcącego się upiekszyć) - tylko igiełki ma duuzo mniejsze i przez praskę się
ryjka nie przeciska, tylko takim radełkiem ostrym w te i we wte - powoduje
lepsze ukrwienie i takie tam - tak mnie "holistycznie naszło" ;-))
wolowinkę dzis dostałam - yes, yes, yes :))
hania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|