Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Da się odratować przypalone powidła?
Date: Sat, 23 Aug 2008 22:57:42 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 33
Message-ID: <d11a7au5sn6h.v7w7h54okir$.dlg@40tude.net>
References: <g8mtlo$494$1@inews.gazeta.pl>
<1vv6dzlg6oeek$.1fpg8voipx1s1$.dlg@40tude.net>
Reply-To: i...@g...pl
NNTP-Posting-Host: bmn37.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1219525085 14645 83.28.233.37 (23 Aug 2008 20:58:05 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 23 Aug 2008 20:58:05 +0000 (UTC)
X-User: ikselk
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:314862
Ukryj nagłówki
Dnia Sat, 23 Aug 2008 20:44:40 +0200, Ikselka napisał(a):
> Dnia Fri, 22 Aug 2008 17:40:08 +0000 (UTC), Tomasz Piasecki napisał(a):
>
>> Witajcie!
>> Robimy z Najdroższą powidła ze śwliwek. Chwila nieuwagi i się przypaliły.
>> Nie, nie była to chwila trawjąca 6 godzin, tylko chwila w której ktoś z nas
>> bezmyślnie zwiększył ogień pod garnkiem. Garnek się moczy, ale co z tymi
>> powidłami? Na razie jest ich ze 3 litry, szkoda wyrzucać...ale przypalone są
>> na tyle mocno, że dają jak wędzone śliwki...jest dla nas jakaś szansa?
>>
>> wyrazy,
>> TomaszPe
>
> Na zapaszek spalenizny rady nie ma, jeśli wymieszliście powidła po
> przypaleniu.
> Na przyszłość rada: jeśli tylko cokolwiek mazistego w garnku się przypali,
> jak najszybciej, unikając mieszania łyżką całej zawartości garnka, należy
> opróżnić go poprzez przechylenie i przelanie do innego - to, co zostaje
> przy dnie, jest na straty, reszta natomiast jest uratowana.
I jeszcze jedno: róbcie powidła w dużym płaskim otwartym naczyniu
ustawiając je w piekarniku - temperatura 120 stopni, na noc 100, uchylony
minimalnie piekarnik. Naprawdę nie pochłonie to o wiele więcej gazu/prądu,
niż podczas gotowania tradycyjnego, a zero niebezpieczeństwa przypalenia -
temperatura jest niska w porównaniu z newralgicznym miejscem, gdzie na dno
garnka działa płomień; w piekarniku ciepło krąży w całej masie powideł i
jest wykorzystane (wbrew pozorom) maksymalnie ekonomicznie.
--
====================================================
================
"Jestem sam dla siebie bohaterem, ale jestem zbyt wielkim tchórzem, aby sam
sobie to przyznać."
M.A.S.H.
|