Data: 2012-09-10 07:12:54
Temat: Re: Dania z dynią
Od: jacki <c...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2012-09-09 21:31, W odpowiedzi na Twój (Kinga) list-piszę Ci:
> Potrzebuję inspiracji, nawet niekoniecznie przepisów. Chciałabym
> przygotować kilka dań z dynią. Mam dorodną dynię i szukam ciekawych
> sposobów na jej wykorzystanie...
>
>
Słody:
10.0 lbs. (4.53 kg) Pale 2-row
1.0 lb. (.45 kg) Victory
1.0 lb. (.45 kg) Crystal 60
2 oz. (57 g) czekoladowy
Chmiele:
1 oz. (28 g) Willamette, 5.0% AA, 60 min
1 oz. (28 g) Willamette, 5.0% AA 5 min
Drożdże: White Labs WLP002 English Ale
Zacieranie: 152 F (66.7*C), 60 min
Dodatki:
58 oz. (1.64 kg) upieczonej dyni, dodaj do zacieru
4 oz. (0.11 kg) brązowego cukru (posypane do pieczenia dyni)
1 lbs. (0.45 kg) łusek ryżowych w zacierze
2 tsp. (10 g) Pumpkin Pie Spice (przyprawy do ciasta dyniowego),
ostatnie 5 min. gotowania
Dodaj upieczoną dynię do zacieru na 60 min (zacier z dodatkiem łusek
ryżowych dla pomocy w wysładzaniu). Na ostatnie 5 minut gotowania dodaj
2 łyżeczki (ok. 10 g) "pumpkin pie spice" czyli mieszanki przypraw
(cynamon, imber, gałka musztardowa), zwykle dodawanych do Pumpkin pie
(ciasta dyniowego).
PS: Słód Pale możesz zastąpić słodem Pilsner, Victory zastąpić słodem
Biscuit, Crystal możesz zastąpić słodem Caramel. Chmiel Willamette można
zastąpić chmielem Fuggle.
|