Data: 2006-10-24 12:47:12
Temat: Re: Definicja wloszczyzny
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> wrote in message
news:ehkv3m$382$1@news.onet.pl...
> Użytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisał w wiadomości
> news:8294015789$20061023214307@ewcia.kloups...
>>
>> Le lundi 23 octobre 2006 ŕ 09:43:39, dans <ehhrgt$7kt$1@news.onet.pl>
>> vous écriviez :
>>
>>> Pasternak kiedyś - w dawnych dobrych czasach, kiedy był dostępny -
>>> dawało
>>> się do rosołu, a nawet małą kalarepkę, bulwy i groszek w zielonych
>>> strączkach.
>>
>> Tutaj kalarepke dodaja do tutejszych "warzyw do zupy" (odpowiednik
>> naszej wloszczyzny), no i z zielonym groszkiem tysz sprobuje.
>
> Tylko wg książki kucharskiej mają to być strączki... Mi się nie udało
> kupić :(
>
>> Natomista nie wiem czym sa "bulwy" ?
>
> To coś, co się wygrzebuje spod topinamburu czyli sonecznika bulwiastego.
> Kiedyś uprawiane, w XIX wieku wyparte przez ziemniaki, powoli wraca do
> łask.
Dlaczego powoli - od paru lat zjadam, mam biały i czerwony. Wspaniały dla
cukrzyków...
Bulwa albo topinambur...
|