Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: BasiaBjk <b...@q...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Deser - może propozycje jakieś?
Date: Sun, 28 Aug 2005 10:19:19 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 28
Message-ID: <ders2i$n0c$1@inews.gazeta.pl>
References: <derr5k$rod$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: bov182.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1125217171 23564 83.29.37.182 (28 Aug 2005 08:19:31 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 28 Aug 2005 08:19:31 +0000 (UTC)
In-Reply-To: <derr5k$rod$1@nemesis.news.tpi.pl>
X-Accept-Language: pl, en-us, en
X-User: Bajarka
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; PL; rv:1.7.2) Gecko/20040803
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:246866
Ukryj nagłówki
Użytkownik driada leśna napisał:
> Mój mąż jest łasuchem bardzo lubiącym wszelkiego rodzaju owoce, ciasta,
> lody, smakołyki, czekoladki itd. Może polecilibyście mi jakiś przepis na
> dość łatwy (żebym nie mogła spartaczyć), nie za bardzo czasochłonny (żeby
> mąż się nie skapnął, że coś specjalnego w kuchni dla niego szykuję), ale za
> to smaczny deser?
Może lody z owocami, waflami, bitą smietanką, polane alkoholem...
A tu masz przepis na banalnie proste, ale smaczne ciasto, tzw. przez nas
kempingowe, bo można zrobić w różnych warunkach, byle był dostęp do
piekarnika i nie da zepsuć.
Na jedną blachę:
6 jajek, 2 szklanki mąki tortowej, 1 szklanka cukru, 1 kostka masła, 1
cukier wanilinowy lub wanilia, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
owoce (wczoraj zrobiłam ze śliwkami, bardzo się nadają).
Ubijasz białka na sztywno z połową cukru, ubijasz żółtka z resztą cukru
i cukrem waniliowym na puch, mieszasz, dodajesz mąkę z proszkiem do
pieczenia, roztopione i ostudzone masło, delikatnie i krótko mieszasz
(ja miksuję, ale trzeba z wyczuciem). Wykładasz do blachy posmarowanej
masłem i oprószonej mąką, na wierzch układasz bardzo gęsto owoce. Jeśli
śliwki, to skórką do dołu.
Owoce się w trakcie pieczenia zapadną w głąb.
--
pa, BasiaBjk
|