Data: 2012-03-03 22:18:38
Temat: Re: Dla amatorow kapusty
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Sat, 03 Mar 2012 23:00:04 +0100, Waldemar Krzok napisał(a):
> KRZYZAK wrote:
>
>> mlodej i nie tylko.
>> Dodatek karmelu daje +5 do smaku.
>> Znaliscie?
>
> Znaliśmy. Nie zawsze pasuje, ale często tak. Choć nie używam karmelu w
> gotowcu, tylko cukier.
>
A ja po prostu surową kapustę nieco karmelizuję (bo jest słodka; podsmażam
ją na jasnozłoto na niewielkiej ilosci tłuszczu, z surową cebulą zresztą)
przed duszeniem. Potem tylko sól, pieprz i nieco wody, duszę pod
przykryciem do miękkosci, na koniec redukuję sos przez powtórne delikatne
podsmażanie bez przykrycia, tym razem już do uzyskania koloru
ciemnozłotego.
Zupełnie inna klasa potrawy.
Podobnie gołąbki - PO zwykłym uduszeniu podsmażam na złoto ze sporą ilością
cebuli, skrapiam wodą, posypuję pieprzem i jeszcze chwilę do-duszam do
zgęstnienia sosu. Można dodać trochę harissy, też pyszne - żadnych tam
pomidorów ani mąki. Sos ma być cebulowy, klarowny, z oczkami tłuszczu,
gęsty.
Małmazja.
--
XL
|