Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!goblin1!g
oblin.stu.neva.ru!postnews.google.com!news1.google.com!npeer02.iad.highwinds-me
dia.com!news.highwinds-media.com!feed-me.highwinds-media.com!nx02.iad01.newshos
ting.com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt
-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Dla amatorow kapusty
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <1sxo7bso96jwk.uqurzjocf0yn$.dlg@40tude.net>
<9...@m...uni-berlin.de>
<5...@4...net>
<b7rvviezc32.p1vqu6w5oozo$.dlg@40tude.net>
<jjba74$s53$19@node2.news.atman.pl>
<1ty9fqb2tgqje.1dhqw0aahvaex$.dlg@40tude.net>
<jjds84$s3o$4@node2.news.atman.pl>
Date: Fri, 9 Mar 2012 22:48:37 +0100
Message-ID: <1...@4...net>
Lines: 42
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.191.22.202
X-Trace: 1331329724 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 26700 79.191.22.202:50302
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 2660
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:343455
Ukryj nagłówki
Dnia Fri, 09 Mar 2012 22:21:00 +0100, Paulinka napisał(a):
> Ikselka pisze:
>> Dnia Thu, 08 Mar 2012 23:01:01 +0100, Paulinka napisał(a):
>>
>>> KRZYZAK pisze:
>>>> Dnia Sat, 3 Mar 2012 23:26:56 +0100, KRZYZAK napisał(a):
>>>>
>>>>> PS
>>>>> Podoba misie ta grupa:) Da sie stad wycignac jakies sztuczki:)
>>>> Ale jeszcze poprosze sposoby na wyczesany, wyrazisty, klarowny, niegubiacy
>>>> smakow czysty barszcz czerwony.
>>> Buraki, majeranek, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, sól, oliwa,
>>> jarzyny, pieprz w całości, cukier, jeśli mało kwaśny to ocet (zabawa z
>>> cytryną i kwaskiem jest mało produktywna smakowo).
>>> Doprawiać do bólu, bo barszcz szybko traci smak.
>>
>> Barszcz czysty robię na rosole (o ile barszcz nie ma byc postny - wtedy
>> oliwa), doprawiam koncentratem buraczkowym "Krakus" - daje kwasność i
>> słodycz.
>
> Krakusa poznałam na zeszłorocznej Wigilii u teściowej. Byłam zaskoczona,
> że gotowy produkt jest całkiem smaczny.
Ja też, kiedy pierwszy raz go kupiłam. Do tamtej pory robiłam oczywiście
sok z buraków i to ze swoich - do picia dla dzieci i do barszczu,
zakwaszajac kwaskiem cytrynowym. Od czasu trafienia na "Krakusa" zarzuciłam
to, bo dzieci dorosły, a produkt rewelacja do barszczu - mam stały zapas w
domu, a kiedy zostaje jedna butelka, to już mam "nerw", że braknie i biegnę
kupić.
>
>> Octu absolutnie - nie cierpię jak barszcz smierdzi octem :-)
>
> Jak się go nawali za dużo, to rzeczywiście będzie śmierdzieć ten
> barszcz. Ocet ma pogłębić kwaskowatość.
Nie mogę, każda ilość mnie drażni i czuję gorycz.
--
XL
|