Data: 2011-11-09 17:22:39
Temat: Re: Dlaczego pasztet wychodzi za kruchy?
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Wed, 9 Nov 2011 06:29:53 +0000 (UTC), tomjas napisał(a):
> Wtiam.
> Robię "pasztet" tak:
> 1kg łopatki
> 0.3-0.5kg podgardla
> 0.3kg wątroby
> włoszczyzna
> 2-3 jajka
>
> Wątrobę obsmażam, mięso z warzywami gotuję. Wszystko mielę 2 razy
> doprawiam i dodaję jajka. Potem do formy i piekę ok. 1-1.5 godz.
> No właśnie - pasztet wychdzi ok tylko się niemiłosiernie kruszy. Prawie
> nie da się ukroić. Tak sobie wymyśliłem, że pewnie bardziej maziowaty
> wyjdzie jak dodam więcej tłuszczu. A może można jeszcze inaczej by był
> bardziej zwarty?
A gdzie bułka namoczona w wywarze z mięsa i warzyw i zmielona razem z
mięsem? - to ona daje wilgoć i puszystość.
Wywaru powinno być jak najmniej i należy go wykorzystać w całości do
namoczenia bułki.
|