Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Re: Do XL - NTG Re: Do XL - NTG

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Do XL - NTG

« poprzedni post następny post »
Data: 2015-10-14 20:33:22
Temat: Re: Do XL - NTG
Od: "Pszemol" <P...@P...com>
Pokaż wszystkie nagłówki

"Jarosław Sokołowski" <j...@l...waw.pl> wrote in message
news:slrnn1t43f.9i2.jaros@falcon.lasek.waw.pl...
> Pan Pszemol napisał:
>
>>> Na pewno jest to po to, by klientowi było łatwiej. Mam tylko wątpliwość,
>>> czy da się przerzucić ogórki z beczki do worka i go szczenie zamknąć.
>>> Mogą wywiązać się przy tym fermentacje, które zrobą rozedmę worka.
>>
>> Być może... A być może fermentacja mlekowa, o którą tu chodzi jednak
>> gazów nie wydziela.
>
> Ale inne mogą wydzielać -- użyłem liczby mnogiej. Nie ma gwarancji,
> który drobnoustrój po operacji przełożenia weźmie się do roboty.

Nie ma gwarancji.
Z drugiej strony worki foliowe mają jakąś tam wytrzymałość na rozciąganie.

>>> Stąd moje podejrzenie, że to jest pasteryzowanie. Inni podejrzewają, że
>>> kwas mlekowy (E270) pochodzi tam z dodatku. I nie wiadomo kto ma rację.
>>
>> Być może ani jedni ani drudzy.
>> Po prostu jest to kiszone, takie jak te w beczce, tylko zapakowane
>> aby było z płynem, szczelnie zamknięte i nie było problemów z beczką
>> w sklepie i ludzmi paluchami sięgającymi do ogórków.
>
> Mogą mieć też jedni i drudzy. Wyobrażam sobie, że seryjna produkcja
> ogórków kiszonych jest czymś w rodzaju procesu ciągłego. To tak jak
> z chlebm, w którym pozostałości w dzieży tworzą zaczyn do następnego
> zarobienia ciasta -- i tak przez całe pokolenia piekarzy. Więc i tu
> do nowych ogórów wraz z kulturami bakteryjnymi może trafić trochę
> kwasu mlekowego zrobionego z ogórków poprzednich. Mogę sobie też
> wyobrazić, że pod koniec fermentacji dodaje się czystego kwasu
> mlekowego, aby do reszty wykończyć mikroby i ustabilizować produkt.
> Technika zaczerpnięta z winiarstwa -- tak robi się na przykład wermut,
> dodaje się alkohol, który wykańcza pozostałe drożdże i przyspiesza
> klarowanie. Gdyby tak było z ogórkami i kwasem mlekowym, to by może
> nawet pasteryzacja była zbędna.

Brzmi to bardzo przekonywująco, ale to nie trudne bo na przetwórstwie
przemysłowym żywności się nie znam, więc możemy sobie pogdybać :)

>>> Są tacy, co bez smaku kiszonych ogórków żyć nie mogą (i nie wypiją,
>>> jeśli ich nie ma). Dla nich takie woreczki to błogosławieństwo. Ja,
>>> jak od czasu do czasu mam smak na kwaszeniaka, to idę po ten z beczki.
>>> Ale od workowatego mnie nie odrzuca.
>>
>> Jak ktoś ma zacięcie, to można zrobić eksperyment potwierdzający
>> lub przekreślający podejrzenia: zalaź E270 świeżego ogórka,
>> do woreczka strunowego i poczekać - porównać efekty...
>
> Ja miałem takie zacięcie. Dość dawno temu. Dostałem skądeś flachę
> stężonego kwasu mlekowego (cz.d.a.), nie wiedziałem co z tym zrobić.
> Przeczytałem w książce (czasy były przedinternetowe), że do marynowania
> używa się tak kwasu octowego, jak i mlekowego. Zrobiłem w tym korniszony
> i nasturcję. Smak inny niż po marynowaniu w occie, oczywiście bez
> octowego smaku, ale nie miało to nic wspólnego z kiszonym ogórkiem.
> Klarowna ciecz, a nie mętna woda jak w beczce czy torebce. Po prostu
> marynowane vel konserwowe. Śmieszne są wyobrażenia niektórych ludzi, że
> po zalaniu ogórka kwasem mlekowym powstaje ogórek kiszony vel kwaszony!

W ogóle to jest wszystko fascynujące z tym kiszonym octem :-))

>> Ja chyba aż tyle paranoi do sklepowych wyrobów nie znajduję w sobie.
>> No może tylko do żelatyny :-P
>
> Gdzie tu paranoja? Dzisiaj każdy może sobie wyguglać coś na temat
> marynowania. I kwasów do tego używanych.

Paranoją nazywam posądzanie każdego producenta z czapy że swoje ogórki
nazywa kiszonymi a "przecież" ich nie kisił, bo to długo trwa... :-))
Rozumiem że jak na serze gouda napisane że dojrzewał 5 lat
to też niemożliwe, panie, bo jakże to 5 lat czekać na zyski?? Naiwniaki!
Octem lub mlekowym tego pittiga popędzić, będzie szybciej!

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
14.10 FEniks
14.10 FEniks
14.10 Pszemol
14.10 FEniks
14.10 Pszemol
14.10 FEniks
14.10 s...@g...com
14.10 Pszemol
14.10 FEniks
14.10 FEniks
14.10 FEniks
14.10 FEniks
14.10 Pszemol
14.10 Pszemol
14.10 Pszemol
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem